Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бизнес и власти заедно срещу коронавируса

Снимка: БТА

Въведеното в петък, 13 март, извънредно положение в България заради коронавируса, засега е доста гъвкаво, или „меко“, както се казва. Придвижването на хората и превозните средства, ходенето на работа и по магазините не е забранено. Търговията на дребно леко пострада, заради затварянето на магазините в моловете, но иначе немалко от уличните магазини за хранителни и нехранителни стоки са отворени, стига да не предизвикват струпването на много хора на едно място. Последното се случи със супермаркетите веднага след обявяването на извънредното положение в петък, но сега ситуацията е спокойна, макар някои от рафтовете да са поопразнени. Останалата част от бизнеса засега е в изчаквателна позиция, колебае се и не знае точно какво да прави, но предчувствията не са добри.

На този етап България е сред страните най-малко засегнати от COVID-19 според Главния държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев. Така или иначе има нови правила за живот, а те важат и за бизнеса. За най-силно пострадали се смятат туризмът, транспортът, хотелиерството и ресторантьорството, развлекателният бизнес като цяло. Но всичко е, според експертите, още в начална фаза и никой не може да предскаже как ще еволюира ситуацията. Властите заедно с бизнеса разглеждат различни сценарии и засега мненията им за основните мерки в кризисната ситуация на практика са много близки. Това пролича на среща на президента Румен Радев с работодателските организации, на която той заяви, че „само със забрани и глоби не може да излезем от кризата като устойчива икономика“. Според него е нужен комплекс от мерки в подкрепа на бизнеса, който вече търпи загуби.

А „без бизнес държавата не може да оцелее“, е убеден президентът. От своя страна Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, посочи, че „Трябва да се вземат несимволични мерки. Трябва да се компенсира бизнесът, както и хората, които няма да получат заплати“, защото „щетите ще бъдат по-големи по икономически причини, отколкото по медицински“. Радосвет Радев, член е на УС на Българската стопанска камара, настоя държавата “да покаже своята коректност, изплащайки всички свои задължения по различни програми и обществени поръчки“. На друга среща вчера на министъра на финансите Владислав Горанов и на икономиката Емил Караниколов с бизнеса и синдикатите се стигна до съгласие, че фискалните мерки не могат да заместят бизнеса и трябва да се намери баланс между мерките за социално дистанциране и реалната икономическа и търговска дейност. Капиталът на държавната Банка за развитие ще бъде увеличен с 250 млн. евро, така че да има достатъчно ресурс за подпомагане на икономическите дружества в случай на необходимост, така че стопанският живот да не замре и да се ограничат съкращенията на персонал.

Този добронамерен диалог може само да се приветства с очакване да се запази и в бъдеще. А според всички бъдещето няма да е много розово и ролята на икономиката в това отношение е от жизненоважно значение, защото е силата , която поддържа и движи реалния живот на обществото. В крайна сметка тя ще трябва да плати цената за спасяването на нацията и държавата. Съществена роля в това отношение могат да изиграят и обещаните от ЕС 812 млн. евро помощ. Освен това, България все още не е усвоила 546 милиона евро по европейските структурни и инвестиционни фондове след обявяването на Инвестиционната инициатива за отговор на коронавируса.

Вместо да регистрира растеж твърде вероятно страната ще изпадне в рецесия, както много други в Европа. И тогава ще трябва да бъдат отложени, замразени или направо изоставени редица публични инвестиционни проекти, които трябваше да дадат хляб на частния бизнес и изискваха наемането на допълнителна работна ръка при добро заплащане.

Снимки: БТА

Още от категорията

България е без значим прогрес в индекса за право на собственост

България е на 55-то място от 129 държави в международния индекс "Право на собственост", съобщи Института за пазарна икономика - ИПИ. България има 5,72 т. от 10 т. и е между Румъния и Индия. Спрямо 2019 г. резултатът на страната нараства с 0,15 т. и шест..

публикувано на 24.11.20 в 13:38

Българският бизнес настоява за финансова подкрепа

Българският бизнес разбира, че с цел запазване живота и здравето на гражданите е необходимо предприемането на ограничителни мерки, каквито предстои да бъдат въведени на 27 ноември. Това заявява в своя позиция Българската стопанска камара, като уточнява,..

публикувано на 23.11.20 в 19:35

ЖП транспортът и цифровизацията - приоритети на "Свързана България"

Модернизацията на жп транспорта и изграждането на цифрова инфраструктура са сред основните цели на третия стълб по Националния план за възстановяване и устойчивост, предаде БТА. По време на онлайн дискусия за механизма „Свързана България“ за повишаване..

обновено на 20.11.20 в 14:32