Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Албена Павлова за изкуството по време на COVID-19

"Публиката ни подкрепя и няма да ни изостави!"

Снимка: theater.bg

Една от мерките, предприети за ограничаването на нови случаи на заразени с коронавирус граждани, беше отмяната на всички планирани масови мероприятия. Освен музикалните състави и отделни изпълнители, с тази забрана се съобразиха и театралните трупи, като прекратиха своите представления, а театралните салони останаха празни. И все пак, почитателите на театралното изкуство не останаха задълго без любимите си постановки. Общинският театър „Възраждане“ в столицата, започна да излъчва някои знакови заглавия от репертоара си онлайн. Така на 10 март пред „публика под карантина“ и празен салон, бе изигран спектакълът на руския писател и драматург Антон Павлович Чехов  „Вуйчо Ваньо“, а на 14-ти – постановката „Ало, Ало“ от Джеръми Лойд и Дейвид Крофт. Възможно ли е тези онлайн излъчвания да привлекат нова публика, която да гледа постановките и в залата, след края на извънредното положение и отварянето на театрите – попитахме актрисата Албена Павлова:

"Не се бях замисляла за това, но е напълно възможен сценарий. Единственото, което ме тревожи е, че, за да изиграят представлението, актьорите се събират, а идеята е да не се събираме. Но сте прав, че положителния ефект е възможен и отново ще се възбуди интереса към това преживяване".

Албена Павлова в „ Психо ”

В свое интервю, председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев бе категоричен, че заплатите на артистите в този период на карантина, ще бъдат изплащани и допълни, че той ще настоява да се използват фондове, от които те да бъдат обезщетени след края на тази криза. Албена Павлова посочи, че според нея, в сегашната ситуация:

"Възрастните хора са много по-нуждаещи се. Ако някъде трябва да се гасят пожари, нека да е наистина, където е най-необходимо. В крайна сметка ние сме работещи хора и ще се справим. Рано или късно нещата ще се нормализират, а публиката ще се върне в салона. Пълен оптимист съм по отношение на това. Самочувствие ми дава това, че в София много малко билети са били върнати. Вместо това хората са се обаждали да питат, кога ще има представление, а не кога да си върнат билетите. Ние се радваме на изключителна подкрепа от публиката от години насам и не смятам, че ще се оттегли, ще ни изостави и вече няма да има нужда от театър".

Според нея, въпреки неудобствата, които създават, мерките, предприети срещу разпространението на вируса са навременни, а сформираният кризисен щаб работи с „изключителен професионализъм, дисциплина и отговорност за всички нас“. „В крайна сметка, животът ще се възстанови и потече в нормален ритъм и е въпрос на време това да са се случи. Явно обаче, сега е време малко да поспрем и да поостанем у дома“ - допълни актрисата. Паниката и масовото презапасяване, на които сме свидетели през последните дни, са първосигнални реакции, които са по-скоро излишни. 

"Това, което бих посъветвала хората е да не се паникьосват, да правят каквото трябва и да спазват категорична самоизолация - категорична е актрисата. Дължим я на себе си и близките си, и без да внасям излишен драматизъм смятам, че е животоспасяваща. Другото важно нещо е да взимаме витамини, да пием чай, да почистваме повърхностите със спирт, да мием ръцете си често. Базови, прости неща, които спасяват живота ни".

Снимки: theater.bg, Емил Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14