Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръводарителите в България намаляха драстично

Снимка: БГНЕС

Всички центрове по трансфузионна хематология в България алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Само в София за периода от 01 до 15 март  броят на кръводарителите е спаднал с близо 600 души - 1138 души в сравнение със същия период на 2019 г., когато кръводарителите са били 1739.Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни.

Извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавирусичрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им.

Важно е да се знае ,че трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.

От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и т.н. Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04