Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България затвори границите си за граждани от страни извън ЕС

Снимка: БГНЕС

Във връзка с превенциите срещу разпространението на коронавируса, от днес, 20 март до 17 април включително, е в сила забраната за временно влизане на територията на България на всички граждани на трети страни през всички гранични пунктове с въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни транспортни средства.

По данни на МВнР ситуацията на сухопътните граници на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно. Според последната информация на дипломатическите ни представителства, почти няма държава в Европа, която към този момент да не е въвела ограничителни мерки - затваряне на граници или на отделни ГКПП, засилване на граничния контрол, спиране на самолетни полети и затваряне на летища.

По решение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в България е в сила забрана за влизане на територията на страната на лица, пристигащи от някои държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство като Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария. На гражданите от тези държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства се позволява транзитно преминаване през територията на България с цел да се завърнат в държавата, където живеят или пребивават. Граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават също ще могат да преминат транзитно през България.

Забраната не засяга граждани на другите държави-членки на ЕС и страните от Шенгенското пространство. Изключение правят и българските граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Република България.

Нашите сънародници могат да влязат на територията на България, откъдето и да идват, но всички, които се връщат от определените за рискови държави – Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Република Корея, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина в дома или на друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава с предписание на органите на граничния здравен контрол.

Настоящата забрана не се отнася за здравни специалисти, здравни изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора. Ограниченията не обхващат и транспортния персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, както и друг транспортен персонал при необходимост. Дипломатите, служителите на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения, както и лица, пътуващи по хуманитарни причини, също не подлежат на ограничителните мерки.

Подробности за актуалната информация може да следите на сайта на МВнР.

При пътувания на българските граждани в чужбина МВнР препоръчва да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…

При необходимост от съдействие сънародниците ни могат да се свържат със Ситуационния център на МВнР на следните денонощни телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085 и на имейл: crisis@mfa.bg

Още важна информация, свързана с разпространението на COVID-19 в България ще намерите ТУК.

Редактор: Дарина Григорова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер отива в Брюксел за лидерска среща на ЕС

За трайно уреждане на конфликта ще е нужен диалог между всички страни, се подчертава в заключителното комюнике подписано от 80 страни в Швейцария на международната конференция за мир в Украйна. В документа, подкрепен от мнозинството участници се..

публикувано на 16.06.24 в 17:33

Седмицата започва с горещи температури

В понеделник  ще е слънчево, след обяд над западните масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 35°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево. След..

публикувано на 16.06.24 в 13:44
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ не дава повече ключа от управлението на друга политически сила

Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да помогнем на хората бързо. Но само при вариант, в който направим правителство. Това обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на посещение в пострадалите от градушката села в област Велико Търново...

публикувано на 16.06.24 в 12:18