Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска следа в града на Благовещението

Българска мозаечна икона е сред най-почитаните в Назарет

Снимка: santa.lv

Наричат израелския град Назарет „цветето на Галилея“, а също и град на Благовещението - там където Дева Мария получила благата вест, че е е избрана да роди Божия Син. Някога там живели Йосиф и Мария, а Иисус прекарал детството си, след завръщането на Светото семейство от изгнание в Египет.

Обвит в мистика и легенди за живота на Иисус Назарянина, приказният град има няколко храма, посветени на Благовещение. Най-голям сред тях е католическият, построен през 1750 г. от ордена на Францисканците и обновен през 1969 г. В него съществува интересна традиция - католическите общности от цял свят да подаряват различни икони от мозайка, в чест на Богородица. Една от тях е българска.

Всъщност, две от църквите в Назарет, католическата и православната посочват, че са построени на места, където се предполага, че Ангелът Господен се явява на Дева Мария.

Според едно от преданията Приснодевата (три пъти девица) е била на Светия извор, когато ѝ се явил Архангел Гавриил и ѝ казал: „Благословена си ти сред жените!“. Затова още през четвърти век на това място е издигнат параклис, който се счита, че е построен по поръчение на император Константин. Настоящият храм е изграден върху основите му, а изворът и досега съществува в подземието. Точно над извора, в самата църква, се намира чудотворната икона, изобразяваща срещата при извора. Има поверие, че мечтаещата за рожба жена, ще забременее, ако отпива от тази вода в продължение на 30 дни.

Друго предание сочи, че Архангел Гавриил се явил на благочестивата и отдадена на Бога Мария в дома на Йосиф, за когото била сгодена. Докато тя четяла пророчеството на Исая, изведнъж видяла непознат светъл образ, който ѝ казал: „Ще родиш син и ще Го наречеш Иисус“. Именно на това място, където се предполага, че се е намирал домът на Светото семейство, днес се издига католическата базилика „ Св. Благовещение“. Съградена е през 1969 г. върху руините на стара византийска църква, срината от сарацините през XII в. Трикорабната катедрала, облицована с бял мрамор е най-големият християнски храм в Светите земи. Храмът на Благовещението има обширен двор, в който се правят и служби на открито и различни молитвени мероприятия. На оградата, по молба на Ватикана са разположени мозаечни икони на Света Богородица, дарени отдържавите, в които има католическа общност.

„Вече има няколко десетки подобни подаръка“, разказва екскурзоводът Рейд Насралла, член на дружеството на възпитаниците на български университети в Израел:

"Интересно е, че всеки народ пресъздава иконата на Богородица, чрез характеристиките на своите национални религиозни представи.  Ако е от Япония - изглежда като японка, ако е от Етиопия - като етиопка. Сред тях е и българската икона, която се намира в двора на базиликата, точно в ляво от входа. Тя е на много стратегическо място, близо до голямата статуя на Божата майка, между френската и етиопската икони и поклонниците от България веднага отиват да се снимат до нея. Създадена е от художника Стоян Карагеоргиев и е дарена е от католическата общност в България и е донесена през 2013-та година."

Иконата е мозайка в класически византийски стил и изобразява Мадоната с младенеца. Вдъхновена е от „Света Богородица – Врата небесна“ в Несебър, която Апостолическият делегат монсеньор Анджело Ронкали (бъдещ папа Йоан 23-ти) много е харесвал, когато е работил в България. Под иконата е изписано на български език: „Майко Божия, моли се за нас!“.

Снимки: wikipedia.org

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49