Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Продължителността на кризата ще определи и ефекта на социално-икономическите мерки

Снимка: БГНЕС

В деня, в който влезе в сила приетият от парламента в понеделник закон за извънредното положение, правителството обяви пакет от спешни социално-икономически спасителни мерки на стойност 2.3 млрд. евро.

250 млн. евро  ще отидат за здравеопазването, МВР и отбраната. Държавата ще гарантира кредитите за бизнеса чрез увеличаване на капитала с 250 млн. евро на държавната Българска банка за  развитие, с които ще бъдат гарантирани заеми за бизнеса за около 1 млрд. евро. Държавата ще бъде гарант и за бързи, безлихвени потребителски кредити  до 760 евро (1500 лева) за хората в неплатен отпуск, но ако останат на работа, като сумата е  общо 100 млн. евро. Отлага се плащането на корпоративни данъци за края на юни, което означава още 300 млн. евро загуби за бюджета. Предвидени са разходи за великденски бонуси на пенсионерите в размер на 25 млн. евро.

"Разходите за изплащане на помощи за запазване на работните места в засегнатите сектори са по схемата 60% за държавата, 40% на работодателя, ако не уволняват работниците", каза премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция вчера, изтъквайки, че те ще надхвърлят също няколко стотин милиона евро. Правителството се ръководи от принципа да се спасят живота на възрастните и работата на младите, подчерта премиерът.

Като цяло наблюдателите смятат, че небелязаните мерки са правилни и отговарят на ситуацията в страната в момента. Но някои от тях са доста скептични относно резултатите от тези мерки. Според директора на авторитетния Институт за пазарна икономика Красен Станчев, тези мерки ще стигнат за едва три месеца.

Един от най-засегнатите от кризата с коронавируса отрасли – туризмът, има достатъчно резерви, обясни Бойко Борисов, според когото проблемът е какво ще се прави с летния туристически сезон. „Нека да не се поддаваме на паниката“, настоя той и заяви, че бизнесът и хората имат милиарди лева в банките. „Засега не се налага да задлъжняваме. Около два месеца ще издържим финансово“, поясни премиерът.

На този фон Българската търговско-промишлена палата излезе със свой анализ на икономическото състояние на страната. Според него 12% oт ĸoмпaниитe в Бългapия ca cпpeли paбoтa, 100 000 щe пoлyчaт 60% oт дoxoдa cи oт дъpжaвaтa. Haй-знaчимa и cилнo нeoбxoдимa мяpĸa зa бизнeca ceгa e гapaнтиpaнoтo пpидвижвaнe нa cтoĸи и cypoвини пo тpaнceвpoпeйcĸитe ĸopидopи c цeл дa нe ce възпpeпятcтвa изнoca и внoca нa cтoĸи - 96% oт ĸoмпaниитe cмятaт тaĸa. "Toвa e изĸлючитeлнo вaжeн eлeмeнт, зa дa мoжe иĸoнoмиĸaтa нa cтpaнaтa дa фyнĸциoниpa нopмaлнo", ĸaзвaт oт БTΠΠ.

Според изчисления на експерти, българските власти разполагат с резерв от общо 3.6 млрд евро, който могат да използват в случай на нужда в подкрепа на бизнеса. Това по всяка вероятност ще се окаже недостатъчно и ще се наложи държавата да вземе нови заеми на паричните пазари. Тази перспектива не е чак толкова страшна на фона на сегашната пренебрежима задлъжнялост на държавата. Всичко обаче зависи от продължителността и дълбочината на кризата, които никой сериозен експерт не са наема да прогнозира. Засега поне мерките на властите изглеждат разумни и в правилната посока.

Още от категорията

Българското земеделие има шанс да бъде включено в Плана за възстановяване

Според министъра на земеделието Десислава Танева, пред българското земеделие се разкрива възможност да бъде включено в Плана за възстановяване и устойчивост .  По време на видеоконферентна публична дискусия, посветена на втория стълб от Националния план за..

публикувано на 04.12.20 в 17:15

Дискусия за "Зелена България" от плана за възстановяване и устойчивост

Дискусия по Националния план за възстановяване и устойчивост на България ще се проведе на 4 декември от 11 часа, съобщи правителствената пресслужба. Ще се обсъжда втория стълб от Плана - „Зелена България” и предизвикателствата пред селското стопанство,..

публикувано на 04.12.20 в 06:10

Българският имотен пазар се съвзема от кризата

Имотните сделки в София нарастват с 20% през септември спрямо 2019 г., а в цялата страна с 13%. Имотният пазар се съвзе след удара през пролетта, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на тридневното виртуално изложение за строителство,..

публикувано на 03.12.20 в 19:11