Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Миграцията от града към селото като начин на оцеляване

с. Припек
Снимка: Божидар Чолаков

В началото на новото хилядолетие преместването на хора от града към селото започна да се оформя като тенденция в България. Причините бяха чисто икономически - около 20% от предприятията в страната предпочетоха да развиват дейността си в провинцията, заради по-ниските разходи.

През последните години, според данните на Националния статистически институт, преселението от града към селото отбеляза по-голям относителен дял спрямо обратното направление - от селото към града: 26,3 срещу 21 процента. Тази тенденция се затвърди и от стремежа на много млади семейства да търсят по-здравословни форми на съществуване. От друга страна много хора със свободни професии също предпочетоха свободния живот и чистия въздух на село. Селата около столицата също се напълниха с градски жители, които избягаха от шума и мръсния въздух.

С разрастването на пандемията от коронавирус много градски жители, които притежават имоти в селските райони предвидливо се преселиха на село, още преди забраната за придвижване. Основната причина за преселението към селските райони този път е възможността хората да прекарат карантината извън ограниченията на градската среда.

Такъв е примерът и с община Тунджа, близо до областния град Ямбол, където след въвеждането на пропускателния режим са подадени над 900 заявления за промяна на адресната регистрация. По думите на секретаря на общината Андон Кръстев се очаква тази цифра да нарасне двойно. По негова информация най-предпочитани се оказват селата в 15-километровата зона около Ямбол. Според него тези, които сменят адресната си регистрация са по-скоро хора, които отдавна живеят там, но поради една или друга причина не са искали да се пререгистрират.

с. ШишковциОживление в селските райони се забелязва и около Кюстендил, съобщава кореспондентът на БНР Кирил Фалин. Така например селото на художника Владимир Димитров - Майстора, Шишковци, се превърнало в убежище за софиянци, които имат къщи там. Още през февруари броят на хората, които живеят там значително нараснал. По думите на кметицата Илиана Петрова причината е, че много хора не са на работа заради ограничителните мерки и са се върнали по родните места:

"Много от хората имат тук къщи, живеят по стечение на обстоятелствата в София, в големите градове и сега се връщат - отбелязва тя. - Най-често правим настоящи адреси на хората, за да могат да пътуват и да се връщат. Налага им се да излизат за лекарства, има пропускателни пунктове".

Пак близо до Кюстендил, в село Трекляно също са се завърнали доста хора от градовете, съобщава Василка Кирилова от общинската управа:

"Те не излизат много. Знаят, че не трябва да правят контакти много. Докарали са си храна, други неща и си стоят вкъщи", отбелязва тя.

В настоящия момент селата се очертават като най-сигурното и привлекателно място за живот, тъй като съчетават чист въздух, спокойствие и по-добри условия за оцеляване по време на изолация.

Снимки: Божидар Чолаков, Кирил Фалин

Още от категорията

Превозвачи заплашват с блокиране на движението на ГКПП „Кулата“

Сериозни загуби търпят малките фирми за товарни превози заради въведеното от гръцките власти тестване на шофьорите на камиони на граничния пункт „Кулата - Промахон“. Недоволството ескалира и може да прерасне в спонтанно блокиране на движението на..

публикувано на 27.02.21 в 15:12

Български истории отблизо и далеч - в „Родина зад граница“

И този месец Радио България и Програма „Хоризонт“ на БНР ви канят на откровена и човешка среща с представители на българските общности зад граница и с чужденци, избрали България за свой временен или постоянен дом. В неделя, 28 февруари, в..

публикувано на 27.02.21 в 11:45

Най-много български паспорти са дадени на македонци

1458 души са придобили българско гражданство от началото на годината, съобщи за БНР Димитър Здравков, член на Комисията по българско гражданство към вицепрезидента. Най-много български паспорти са получили граждани на Северна Македония. През м.г. 16..

публикувано на 27.02.21 в 10:22