Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градивни идеи за свободното време в мрежата

Затворени у дома заради опасността да се заразят с коронавирус, много българи запълват свободното си време с някакво полезно занимание. С помощта на интернет това е лесно.

Първата възможност да се разнообразите е чрез музиката. Много български музиканти вече изнесоха акустични концерти или публикуваха в мрежата записи на отминали свои изяви. Групите „D2“ и „Остава“ свириха на живо по фейсбук, а други, сред които и „Мери бойс бенд“, припомниха концертите си от различни години.

ОставаАко музиката не е достатъчна, можете да опресните знанията си по чужд език с помощта на вашия телефон. Идеята за удобно мобилно приложение хрумва на предприемача Иван Манев след опит да открие начин как да поддържа и обогатява речника си с английски думи:

„Преди 10 години ми се наложи да уча английски език, тъй като работех в международна компания – разказва той. – Започнах с уроци в България, но установих, че твърде бавно напредвам, затова и се записах на курсове в Лондон и в Малта. Именно тогава разбрах какви затруднения изпитват хората при ученето на чужд език - след като овладеят правилата и граматиката, на тях им липсва речников запас. Това е причината да потърся приложения, помагащи за неговото обогатяване. Като активен човек исках да намеря нещо, което да ми помага да уча, докато съм в движение“.

Приложението на Иван Манев работи с т.нар. флаш-карти. От едната им страна е изписана думата на единия език, а от другата – на втория. А за да не я научим с грешно произношение, е добавен и звук и всяка изтеглена дума се произнася от човек, владеещ чуждия език като роден. Потребителят може да избира между 34 езика. В момента всеки има възможност да го изтегли безплатно на телефона си. За да развие обаче потенциала на приложението, Иван Манев се нуждае от инвеститор и вече работи по конкретен план:

„Започнахме да внедряваме изкуствен интелект – добавя той. – Идеята ни е да доставим до потребителя „hands-free изживяване“, чрез което той да управлява приложението само с гласови команди. Искаме да се учим от поведението на потребителите, да следим къде срещат проблеми и да им даваме индивидуални съвети, какво е подходящо за тях“.

Ако имате скучаещи деца, които вече са изиграли всичките възможни игри, на помощ идва каналът „Приказка ми разкажи. В него, по идея на актьора Росен Белов, са събрани любими детски приказки на български език и с всеки следващ ден броят на вълшебните истории расте. Хрумването за приказното пътешествие онлайн дошло след детски спомен – като малък Росен много обичал да слуша майка си и брат си, докато разказвали за приключенията на любимите му приказни герои. Актьорът казва, че инициативата му помага да погледне на случващото се около нас по различен начин:

„Дадох си сметка, че дори в тази ситуация на изолация ни се дава възможност да се замислим накъде отива светът. Забравихме да бъдем човеци, да поглеждаме хората около нас, откъснахме се от семейната среда. И в тези дни, когато повечето от нас спазват карантината, отново изпитваме желание да се интересуваме за най-близките си, да мислим за другите, а не само за себе си. Принудително се върнахме назад в годините, когато се живееше по-спокойно и не толкова забързано“.

Според Росен Белов изпитанието, през което минаваме сега, ще ни направи по-мъдри, по-зрели и по-грижовни към околните.

Снимки: wikipedia.org, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00