Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова мобилна апликация ще помага в борбата с COVID-19

Приложението е плод на доброволния труд на български IT специалисти

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay

Националната информационна система ще помага на гражданите проактивно да се информират за текущото си здравословно състояние, а на държавните институции - по-лесно да управляват процеса по регистриране и контрол над пандемията. Разработеният софтуер и труда на разработчиците са дарени безвъзмездно. 

"ViruSave - системата има централен регистър, който събира информацията и я изпраща на всички държавни органи“- обясни на брифинг в Министерския съвет Ивайло Филипов от ИКТ компания „Информационно обслужване“. Той уточни, че системата е изградена в рамките на 10 дена, като в първите 48 часа е въведен регистърът на всички карантинирани лица и на всички заболели. Така информацията за тях достига автоматично до органите на МВР, които осъществяват контрола по спазването на карантината.

В националната информационна система за борба с COVID-19 e изградена и интеграция с личните лекари, общините, регионалните здравни инспекции, службите на МВР, "Гранична полиция" и пожарната, както и с доброволците.

"Информацията за разпространението на коронавируса и за преболедувалите го ще помогне за вземане на напълно обосновани решения как да бъдат "разхлабени" мерките в България" - коментира при представянето на системата председателят на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 генерал-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че системата ще облекчи работата на граничните полицаи, защото, ако при влизане в страната още на границата гражданинът въведе данните си, след 14 дни ще получи съобщение за изтеклата му карантина автоматично и ще може да докаже това чрез приложението.

По думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, осигуряването на връзка между отделните институции е много важна, за да бъдат правени бързи и по-пълни анализи

В системата се въвежда единният граждански номер на човека, а софтуерът прави разпознаване за пол и възраст, попълват се хронични заболявания, ако има такива, и данните се предават в Министерството на здравеопазването. 

Подаването на личните данни е изцяло на доброволен принцип, а достъп до тях ще имат само държавните органи

Мобилната апликация може да се инсталира от всекиго, а изпращането на информация през нея ще бъде напълно безплатно. Достъп до приложението може да се осъществява и от чужбина - през български или чужд телекомуникационен оператор, но личният лекар не би могъл да помогне в случай, че пациентът му е на територията на друга държава - обясниха от екипа, изградил системата.  

В момента тече валидация на приложението ViruSave, очаква се то да бъде достъпно в понеделник. 

За българската разработка е използван е софтуер за анализи, сходен с подобни мобилни апликации в Сингапур, Италия, Южна Корея и Тайван. 

Още по темата - ТУК.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10