Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От другата страна на COVID-19

Да „развихриш“ въображението си онлайн

| обновено на 05.04.20 в 16:31

Социалната изолация, като най-добрата доказана форма за предпазване от коронавирусната инфекция на този етап, въведените ограничителни мерки и обявеното извънредно положение в страната, доведоха до невъзможност редица обществени дейности и човешки потребности да бъдат изпълнявани и задоволявани. 

За сметка на това пък много хора, организации и институции „развихриха“ фантазията си и започнаха да привеждат своите класически форми на съществуване в съвършено нова среда. Онлайн изложбите, онлайн концертите или интернет стриймовете с физически упражнения и други забавни моменти от всекидневието взеха да се превръщат в добра и много успешна практика.  

Поредният пример идва от Община Ловеч, която обяви, че от 7 април т.г. започва да излъчва онлайн материали за различни културни институции - музеи, художествени галерии, исторически обекти, библиотеки. Инициативата ще върви под наслов Culture non stop! Stop coronavirus! („Култура безспир, спри коронавируса!“).

Научни работници, екскурзоводи и специалисти ще представят културните ценности на града, а всеки репортаж ще завършва с призив гражданите да останат по домовете си. Видеоматериалите ще се излъчват вторник и четвъртък от 10.00 ч. и могат да се гледат на официалния профил на Община Ловеч във Фейсбук

От няколко дни на сходна дейност се е посветил и Регионалният исторически музей на Велико Търново. Той вече има виртуална версия на популярната си рубрика „Непознатото наследство“ (Из тайните на миналото). В рамките ѝ, чрез 360-градусови снимки и 3D анимация, се представят непознати и любопитни експонати от фондовете му. Филмите са достъпни в канала на РИМ-Велико Търново в YouTube, на сайта на музея (www.museumvt.com) и във Фейсбук страницата на институцията.

По повод 141-ата годишнина от обявяването на София за столицана България (3 април 1879 г.), Регионалният исторически музей в София също пусна специална виртуална експозиция. Тя представя някои от показваните през годините временни изложби, разкриващи богатата история на града, разказана чрез предмети, архивни снимки, документи и спомени на исторически личности. По този начин всеки, който не е имал възможност да посети изложбените зали, може да научи нещо ново и интересно от вкъщи.

В хит напоследък се превръщат и виртуалните вечери. Приятелски семейства все по-често взеха да се събират „на маса“ онлайн. Сред домакините дори се породиха шегаджийски подмятания за ползите на срещите от този вид. Освен, че онлайн ходенето на гости превръща вечерта в бъбрива и по-радостна, тя не е свързана с характерното суетене около трапезата преди и след вечерята. 

За подготовката на подобни събирания обаче, в социалното пространство на интернет върви усилена размяна на рецепти за всевъзможни гастро изкушения и домашно приготвени вкусотии. Много хора дори споделят, че именно сега са се решили да направят първи стъпки в готварския занаят. А полза от това все ще се намери.

Други са впуснали въображението си в креативни онлайн занимания, като изработката на сувенири, плетене, шиене на маски и други предпазни средства, споделяне на идеи за домашни забавления и игри.  

Разбира се, нищо не може да замени срещите „на живо“. И въпреки всичко, това е форма на общуване, възможност да изтърпим социалната изолация, наложена с единствената цел да се съхраним, за да можем, когато всичко отмине, да се срещнем реално (не виртуално) и oтново да се поздравим с усмивка. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черноморската риба се скри надълбоко заради топлата морска вода

Високите температури на морската вода, които по южното Черноморие достигнаха 30 градуса прогониха сезонната риба навътре в морето. Заради горещините, съчетани с нетипичните продължителни северни течения липсват характерните за летните месеци попчета и..

публикувано на 07.08.24 в 12:55

Монтана – градът отвъд шаблоните

Един от областните градове в Българския Северозапад е Монтана. Според статистическите данни регионът не може да се похвали с особено високи показатели в сферите на инфраструктурата, икономиката, образованието, социалните услуги. По данни от изминалата..

публикувано на 07.08.24 в 11:20

Задава се фестивалът на модерния градски човек

Фестивалът на модерния млад градски човек "My Sofia. Youth with causes" ще се проведе за трети път на 9 и 10 август (петък и събота) в сърцето на столицата.  Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС Двудневното..

публикувано на 07.08.24 в 09:15