Covid-19: България преминава онлайн

| обновено на 07.04.20 в 00:49
Снимка: архив

Строгите ограничения в придвижванията и пътуванията подтикнаха по-нататъшното виртуализиране на живота и работата на българите. Все повече дейности се извършват онлайн и вече не изискват физическо присъствие на потребителите. Практиката не е съвсем непозната досега в страната, но настоящите размери на виртуализацията са невиждани. Това показва две неща. Първо, че българите се опитват едновременно да имат нормален живот и да спазват наложените от коронавируса рестриктивни мерки. И второ, че много сфери от живота намериха своя нова форма на съществуване и работа.

Преминаването на живота онлайн засега върви плавно и без сътресения по възходяща линия. Всеки ден нови и нови предприятия, организации, институции и дейности се включват в облачната сфера. „Пандемичната ситуация доведе до ускоряване на процеса на дигитализацията на бизнеса и постави на дневен ред умението на компаниите и хората в тях да се адаптират, киберсигурността, обработването на големи масиви от данни и противодействието на фалшивите новини“, подчерта заместник-председателят на Българския форум на бизнес лидерите Ираван Хира по време на виртуална дискусия „Бизнес по време на коронавирус“ с участието на повече от30 компании.

Зaтвapянeтo нa oгpoмeн бpoй xopa вĸъщи, диcтaнциoннaтa paбoтa, cъĸpaщeниятa нa пepcoнaлa и цялocтнaтa пaниĸa oĸoлo пaндeмиятa oт СОVІD-19 пpoмeня и пoтpeблeниeтo нa интepнeт. Досега най-голям интерес привличаше онлайн пазаруването. То остава в челото на предпочитанията на българските потребители, но според наблюдения на изследователски фирми, ръстът на интереса към тази дейност заради кризата не е съществен, с изключение на пазаруването онлайн на хранителни стоки, което бележи бум с повишение от над 400% от 15 март насам. За сметка на това трафикът, реализиран от българските сайтове за туризъм и пътувания, направо се е сринал.

Онлайн образованието е в своя разцвет. Учениците и студентите в България са във вирусна ваканция вече три седмици, но повечето учебни заведения организират в мрежата своите лекции и курсове. Данните на министерството на образованието показват, че 90% от учащите са преминали на дистанционно обучение. В това отношение много важна роля играят и телевизиите, които излъчват специални образователни програми. Доволни са както учебните заведения, така и учащите се, защото въпреки социалната и физическа изолация, образователната система продължава да работи, което дава надежда, че учебната годината ще проключи нормално, стига извънредното положение да свърши на 13 май.

Затворените ресторанти също се опитват да заместят реалните клиенти с виртуални. Засега без особен успех и с минимални приходи. За разлика от тях информационните сайтове не могат да се оплачат от липсата на интерес, който обаче е за сметка на хартиените вестници и списания, които преживяват тежки моменти, въпреки опитите да предложат оригинално съдържание в привлекателна форма.

Съществено внимание към онлайн услугите отделя публичната администрация, която от дълго време прави не много успешни опити да се доближи до т. нар. „електронно правителство“. По примера на Европейския съвет и българското правителство провежда заседания на Министерския съвет онлайн. В България от доста време голяма част от услугите на данъчната администрация в лицето на Националната агенция за приходите, общинската администрация, редица министерства и държавни агенции са на разположение в глобалната мрежа, с желанието да се улеснят гражданите, предоставяйки им възможността да получават и изпращат по електронен път различни документи. Това важи и за Националния осигурителен институт, който по този начин показва загриженост към една от най-уязвимите на коронавируса групи от населението - възрастните пенсионери. Да не говорим за удобното и бързо онлайн банкиране, което се предлага от всички банки в страната и се ползва с успех от дълго време от банковите клиенти.

В списъка на онлайн услугите може да включим и виртуалните спектакли на редица театри. Заслужава да се отбележи също така, че много благотворителни кампании също вървят по интернет. Българският червен кръст пусна онлайн чат за първа психологическа помощ, която в много случаи е поне толкова необходима, колкото и материалната или медицинската.

Кризата с коронавируса може да има и положително отражение върху страната. Илия Кръстев, председател на Борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, съобщи, че на държавата ще бъдат подарени поне 15 хил. работни часа от фирми, които предлагат бизнес услуги за подобряване на системите у нас, конкретно здравната. Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че това ще позволи в срок от няколко месеца да изградим електронната здравна система с електронна здравна карта и е-рецепта.

Важна крачка по посока консолидиране на информацията и помощта към хората със симптоми на коронавирус е и представеното на 4 април ново мобилно приложение, разработено от български IT компании и дарено на правителството. Системата ViruSave - има централен регистър, който събира информацията и я изпраща на всички държавни органи. Всеки български гражданин, независимо дали е в България или в чужбина и кой мобилен оператор използва, може да свали мобилната апликация доброволно на личния си телефон и да споделя своя здравен статус със здравните власти, като информацията автоматично стига и до личния му лекар. Приложението събира и геоданни, за да може Националният оперативен щаб на база на разработената националната оперативна система да прави анализи къде могат да бъдат обслужени хората, ако се превърнат в пациенти. Информацията за разпространението на Covid-19 и информация за преболедувалите го ще помогне за вземане на напълно обосновани решения как да бъдат разхлабени мерките в България, заяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Още от категорията

Оскверниха български паметник в Охрид, МВнР излезе с остра позиция

Министерството на външните работи изразява дълбоко възмущение във връзка с кощунствения акт на оскверняване на паметника на жертвите от кораба „Илинден“ в Охрид, се казва в позиция на Министерството на външните ни работи, изпратено до медиите...

публикувано на 27.11.20 в 22:07

България отпуска средства за български книги в Молдова

Министерството на външните работи на България е отпуснало 30 400 лева за издаването на книги за обучение по български език в Молдова. За това е съобщила командированият специалист от МОН България в Район Тараклия д-р Мария Делибалтова, цитирана от..

публикувано на 27.11.20 в 19:43

Без карантина при негативен тест на петия ден от престоя на Острова

Посолството на Великобритания е информирало българското Министерство на външните работи с нота, че  българските граждани, пристигащи в Англия, ще могат да се освобождават от задължителната 14-дневна карантина , ако след петия ден от самоизолацията си..

публикувано на 27.11.20 в 19:32