Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портрети под карантина

Сплотеност и много усмивки в новия проект на фотографа Ивелина Чолакова

Възможно ли животът под карантина да бъде не скучен и еднообразен, а цветен и изпълнен с много настроение? Да, и това доказва Ивелина Чолакова с новия си фотографски проект. Усмихнати семейства надничат от прозорци и балкони в нетрадиционни срещи отдалеч, доказвайки, че когато сърцето е пълно и сме с хората които обичаме, нещата не са толкова страшни.

„Идеята всъщност е на фотографа Адас (Adas) от Литва. Той беше направил с дрон портрети под карантина на хора от неговия град Вилнюс. Част от тях бяха като постановки – някои хора по прозорците бяха облечени като за плаж, други се преструваха, че карат колелета на балкона – разказва Ивелина Чолакова. – Много ми хареса идеята по този начин да се запази споменът за този отрязък от времето, когато България се намира под карантина. Помолих приятели и познати в София да участват, а аз отидох с най-дългофокусния обектив, за да мога от отсрещния тротоар и по-далеч да направя снимка на семейството им на балкона, на прозореца или в двора на къщата, в която живеят.”

На призива на Ивелина Чолакова откликват толкова много нейни приятели и клиенти, че тя не успява да обиколи всички желаещи да участват в проекта с хаштаг #оставамвкъщи. Но се надява да има възможност да продължи да снима, докато продължава това трудно за всички преживяване. Какви видя семействата през обектива си?


„Видях ги щастливи и сплотени заедно, всички бяха позитивно настроени, много усмихнати, изглеждаха ми спокойни, и искрено се надявам да е така, защото когато хората са заедно, по-лесно преживяват подобни кризи смята Ивелина и добавя, че най-голямо впечатление ѝ е направила взаимната радост от тези срещи. – С тези хора не сме се виждали вече доста време, затова емоцията и за двете страни беше много голяма. Седейки вкъщи, ние нямаме никакви социални контакти извън Интернет, и да се видиш на живо с някого, да обмените няколко приказки, е истинско удоволствие.”

Във фотосесията се включват и случайни съседи, а най-щастливи на снимките изглеждат децата – прегърнали домашните си любимци, с пъстри рисунки и послания „Останете си вкъщи”, „Бъдете спокойни” и др.


Бих призовала хората в изолация да си останат вкъщи, за да може по-бързо да преминем през всичко това, съвсем скоро да го забравим и то да остане просто в нашето минало – казва Ивелина Чолакова. – Някой ден ще се обръщаме назад и,  надявам се, ще разказваме с усмивка за преживяното.”

Снимки: Ивелина Чолакова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37