Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденски гост

Александрина Пендачанска: „Сега е време да допуснем светлината напълно да разтвори душите ни“

Снимка: личен архив

Известната ни оперна певица от години е „свободен музикант“, шествайки по големите сцени. Музикалните критици по света не пестят суперлативите за нейните запомнящи се изпълнения, а почитателите ѝ са по цялото земно кълбо. Заедно със семейството си, Александрина живее основно в Париж, но винаги е споделяла, че не си представя живота без „софийския въздух“ и любимите места из България. Обикновено успява да намери пролука сред многобройните си ангажименти и да „прескочи“ до родния си град, да се види с близки и приятели. Така посреща настоящата криза в софийския си дом: „Дойдох в България за няколко дни, но точно тогава обявиха извънредното положение, отмениха всички ангажименти и така си останах вкъщи. Всъщност съм щастлива...“


„Животът ни се промени изцяло и си дадохме сметка колко добре живеем с много по-малко от нещата, с които сме свикнали. За мен това е една истински добре дошла промяна, успокояване и завръщане към душите ни, към себе си, дома ни, хората, които обичаме. Това е завръщане у дома и в преносен смисъл. Мисля, че всичко това не е случайно и е добро за следващия възход на човечеството, който неминуемо предстои. Така е след всяка криза, но тази стъпка в момента е необходима, за да преосмислим пътя си. Това, което ми се ще да осъзнаем в този момент е до каква степен сме взаимосвързани всички на тази планета, колко зависим един от друг и колко е необходимо да допуснем светлината напълно да разтвори душите ни, да освети целия свят, защото светлината на един човек ще донесе светлина на всички. Това, което се случва в момента е необходимо, за да осъзнаем този простичък факт – всички ние, от принцове и премиер министри до бездомници, сме просто хора. Податливи сме на едни и същи болести, на едни и същи радости, на едни и същи страхове и сме едно цяло, което също така може да се пребори с всичко и светлината е пътят към всичко това. Тя може да озари целия свят. Пожелавам на всички това „прибиране у дома“ да бъде пълноценно! Да използват това време пълноценно, да достигнат до най-дълбоките кътчета на своите души, да прегърнат с обич близките си хора и да бъдат част от подобряването на света и на условията, в които живеем. Ако всеки един от нас даде своя принос, всички ще бъдем по-добре. Да използваме това време с радост и благодарност, защото то не ни е дадено случайно!“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15