Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веско Пантелеев Ешкенази от дома си в Амстердам

Да запазим надеждата за доброто време, което идва...

Снимка: Alexander Bogdan Thompson

Дългогодишният концертмайстор на Концертгебау – Амстердам, българският цигулар Веско Пантелеев Ешкенази, постоянно изненадва меломаните чрез социалните мрежи. И така никога не губи връзка с почитателите си, особено сега, когато се налага да спазва правилата за изолация. През март той трябваше да изнесе голям концерт по повод 50-ия си рожден ден, предстоеше и юбилейното му турне в десетина български града - Варна, Бургас, Велико Търново, Шумен, Асеновград, Хасково, Русе, Панагюрище, Ямбол, планирана е и есенна концертна обиколка в Плевен, Добрич, Пловдив и Стара Загора. Плевенска филхармония с гост диригент Мартин Пантелеев (неговия брат), актрисата Койна Русева, както и Людмил Ангелов, Дани Милев, Люси Дяковска, Адриана Николова-Печенката, руският баянист Рудик Яхин бяха (и все още са) останалите замесени в празника. Обявени са нови дати, но дори няма да ви ги съобщаваме – ясно е, че все още не е ясно кога ще се върнем към предишния си живот.

Както всички, сега Веско е у дома си − в нидерландската столица. Свири всеки ден както и преди.


Това време, в което нищо не е в нашите ръце, трябва да имаме преди всичко търпение – търпение към ситуацията, но и търпение един към друг. В такова време е много важно хората да се уважават един друг, а също − да приемат и изслушват чуждото мнение, да се сплотяват. Мисля, че това е „есенцията“ в момента. Както всички други хора по света, аз се съобразявам с препоръките и очаквам да видим светлината в тунела.

Има леки надежди в момента за развитието на този казус – пандемията и кризата в световен мащаб. Тук се очакват промени към края на месеца, като се мисли за отхлабване на мерките стъпка по стъпка − училища, малки бизнеси и т.н. Залите последни ще отворят врати в цял свят. Да стискаме палци за всички колеги!

Вярвам, че нещата ще се развият положително, но всички ние загубихме много и тепърва ще губим. Преди всичко – загубихме контакта си с близките. Трябва да отложим и толкова много ангажименти (в това число – моето юбилейно турне в България) за по-добро време, когато отново ще можем да се наслаждаваме заедно на красива музика във всички тези градове на България. Очаква ме и разпродаден концерт в зала №1 на НДК. Така че да запазим надеждата за хубавото време, което идва след това, важно е!“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05