На Велики четвъртък Христос установява тайнството Евхаристия

4
Снимка: Дарина Григорова

На Велики четвъртък, който според някогашната еврейска традиция, започвал след залеза на предходния ден, Църквата отбелязва четири важни събития. Преди вечерята, Спасителят умива, в знак на смирение, нозете на учениците си. После, на Тайната вечеря, Той установил тайнството Евхаристия (причастие), като разчупил хляба и дал на апостолите да пият от чашата с вино с думите: "Яжте, това е Моето тяло, което за вас се преломява, за опрощение на греховете!". Той благословил и виното: „Тази чаша е Новият завет в Моята кръв, правете това за Мое възпоменание”. След вечерята, Иисус се оттеглил в Гетсиманската градина, за да се помоли на Своя Отец. Там, срещу 30 сребърника, Юда го предава на стражата, изпратена от фарисеите.

Православната ни църква отбелязва този ден с Велик маслосвет и четене на 12-те евангелия от апостолите Йоан, Матей, Марк и Лука.

На Велики четвъртък, още преди изгрев слънце се боядисват яйцата и се замесва тестото за великденските хлябове.

В древността боядисвали яйцата само в червено, с помощта на природни багрила. Те символизирали Христовата кръв и Възкресението. В наши дни великденските яйца се багрят в най-различни цветове, но православната традиция повелява, първото винаги да е в червено. Именно него християните отнасят в храма, преди богослуженията на Велики четвъртък.

Снимки: Дарина Григорова

Галерия

Още от категорията

Видин – европейският крайдунавски град с богата история

Свидетелства за съществуването и развитието на днешния град Видин има още от римско време. Крепост с името „Бонония” била от стратегическо значение за империята, а по-късно вярно служила на византийците в опитите им да удържат нахлуванията на..

публикувано на 20.07.21 в 11:23

Кратковременните правителства обикновено водят до икономически застой

Стабилно управление или чести избори в необозримо бъдеще – тази дилема, възникнала след извънредния парламентарен вот, съвсем скоро ще намери своето решение. Междувременно проф. Бисер Георгиев от Шуменския университет “Епископ Константин..

публикувано на 20.07.21 в 11:25

Почитаме Света Марина

17 юли е денят, в който православните християни почитат паметта на Света великомъченица Марина. В българските народни вярвания светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите...

публикувано на 17.07.21 в 05:35