Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската столица посреща Великден под карантина

Снимка: БТА

София – най-голямото огнище на Covid-19

От 00:00 часа на 17 април 2020 г. до второ нареждане, е преустановено влизането и излизането на превозни средства от София. Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед по препоръка на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 и по искане на премиера Бойко Борисов. Мярката беше продиктувана от масовото напускане на столицата в навечерието на четирите почивни дни за Възкресение Христово, независимо от препоръките на властите и въпреки ограничителните мерки, наложени от извънредното положение в страната.

Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски коментира, че София в момента е най-голямото огнище на Covid-19, а разпръскването на хора из страната увеличава риска от много по-тежка ситуация, с „последици, които ще станат ясни до седмица“.

Новите ограничителни мерки за столицата

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която от 17 април въвежда допълнителни противоепидемични мерки на територията на София-град, изразяващи се в забрана за забрана за влизането и излизането от територията на областта на всички автомобили. Изключение се допуска само за:

·  Товарни автомобили, извършващи транспортни услуги, като необходимостта от пътуването се доказва със съответните транспортни документи;
·  Превозни средства със специален режим на движение, в т.ч и автомобилите на Регионалните здравни инспекции;
·  Автомобили, превозващи медицински лица, отиващи на работа;
·  Автомобили, превозващи хора, които се нуждаят от лечение, като в декларацията на пътуващите се посочва лечебното заведение, в което отиват;
·  Автомобили обслужващи неотложни ремонтни и/или аварийни дейности: водоснабдяване, електроснабдяване, топлоснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, аптеките и лечебните заведения;
·  Доставчици на платежни услуги и оператори на електронни съобщителни мрежи;
·  Служебни автомобили и автобуси, превозващи работници до и от местоработата им, в т.ч и обслужващи стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, когато това налага влизането или излизането от територията на град София. В декларацията на пътуващите се посочва работното място и телефона на работодателя.

За гражданите, които отиват и се връщат от работа с личен автомобил, се допуска влизане и излизане от територията на град София в интервалите от 6.00 до 8.00 часа и от 18.00 до 20.00 часа. В декларацията на пътуващите задължително се посочва работното място и телефона на работодателя.  

С цялата заповед на министъра на здравеопазването можете да се запознаете ТУК

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30