Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столицата отново е отворена за автомобили

Снимка: БГНЕС

Дълги опашки, изгубено време и нерви по пътя към София и областните градове след празниците – това е резултатът от затегнатите мерки за движение.

От днес, 21 април, гражданите, които отиват или се връщат от работа с личен автомобил, ще могат да влизат и излизат в София по всяко време срещу декларация, гласи текстът на заповедта на министъра на здравеопазването, с която беше отменена забраната за влизане и излизане от София само в определени интервали от време.  Според измененията всеки пътуващ от и към столицата заради служебните си задължения трябва да покаже стандартната до момента декларация, в която посочва работното си място, както и телефон за връзка с работодател. С измененията в заповедта на здравния министър, може да се запознаете ТУК .

До спешния ремонт на ограничителните мерки се стигна, след като Светлият понеделник след Великден се превърна в истинско изпитание както за служителите на реда, така и за гражданите, които в последния почивен ден поеха обратно към областните градове, където живеят по постоянен адрес. Километрични опашки от автомобили се извиха на контролно-пропускателните пунктове, а на много хора се наложи дори да нощуват на магистралите и междуградските пътища тъй като не успяха за се вместят в часовете на т.нар. „зелени коридори“ за преминаване. Много от автомобилите бяха връщани от полицаите заради неоснователни причини за пътуване или липса на служебни бележки от работодател. Причина за пътните неволи бе затягането на режима за влизане и излизане от градовете по време на Великденските празници, оповестено със заповед на министъра на здравеопазването от  17 април.

Разхлабване на ограничителните мерки, свързани с превенцията на Covid-19 има в пет направления.

На извънреден брифинг с участието на премиера Бойко Борисов, министрите на финансите и вътрешните работи Владислав Горанов и Младен Маринов бяха обсъдени част от облекченията на по-строгите мерки, наложени през последните дни. Сред тях са още отварянето на пазарите /от вчера/ и разрешаването на детските имунизации, женските консултации и плановите операции, които могат да започнат от 21 април по установен график. След проследяване на обстановката в следващите няколко дни, ще се обсъди и облекчаване на реда за ползване на парковете и планините, каза премиерът.

Бойко Борисов благодари на служителите на МВР за работата им досега и заяви, че държавата отпуска по 650 лева на полицаите като награда за работата им. „Вътрешният министър Младен Маринов предложи тези пари да получат 15200 полицаи на първа линия. Общата сума, предвидена за това е около 10 милиона и изплащането им ще продължи през цялото време, докато трае извънредното положение“ - допълни Борисов.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17