Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществото и неговите анализатори:

Извънредното положение поражда редица притеснения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от месец продължава извънредното положение в България, въведено, заради пандемията от Covid-19. За времето на неговото действие българските граждани изпитаха причудлив коктейл от чувства. Всичко започна с насмешката и пренебрежението, последвано от разбирането и съгласието с предприетите от страна на правителството ограничителни мерки (според социологически изследвания, над 70% от българите са съгласни с тях). Заговори се обаче и с притеснение за демокрацията.

Първан Симеонов
Пред БНР социологът Първан Симеонов посочва
, че притесненията у нас в момент се движат в следната последователност – „заразата − работното място − демокрацията“. Проучване на „Галъп Интернешънъл“ сочи, че според 22 % от българите демокрацията не е ефективна по време на криза. Все пак, Симеонов остава оптимист и заявява, че същият процент хора, вероятно и при други обстоятелства, биха „изскърцали със зъби“ срещу демократичните механизми. Според него, положителният извод от проучването е, че 78% от запитаните не смятат демокрацията за неефективна.

Антоний ТодоровПритеснения за качеството и сигурността на демократичния процес у нас по време на извънредното положение, изказва политологът Антоний Тодоров. В интервю за „Дневник“, той заявява, че „управляващите са в удивително комфортно положение“ и обяснява: „Фактически нищо в момента не е в състояние да им се противопостави, независимо от това какво решават и какво правят. Извънредното положение беше прието за един месец, след което бързо и без особен дебат, беше удължено с още един. Проблемът е, че такова удължаване става почти автоматично. В повечето европейски държави, където беше въведено извънредно положение, удължаването му ставаше и става с 14 дни напред, т.е. управляващите демонстрират, че не прибягват с лека ръка до въвеждане на извънредно положение.“

Факт е, че пандемията от Covid-19 породи ситуация, за която никоя държава не се оказа подготвена. Според политолога Антоний Тодоров, тя е създала благоприятна среда за липсата на ред, противно на внушенията на управниците, че въвеждат и гарантират такъв строг ред. Решенията по отношение на кризисната ситуация той окачествява като „хаотични, взети набързо и често променяни“, което говори за „наличие на отслабена публична власт, която може да репресира, но да е изключително слаба, когато трябва да организира обществото за справяне с дадена съществуваща опасност. Пандемията създаде ситуация на „мътни води“, в които мнозина се опитват да решават други, несвързани със защитата от заплахата въпроси“ – заключава Тодоров.

Петър Славов

Юристът и бивш депутат Петър Славов съзира сериозен проблем и в използването на термина „до второ нареждане“ в заповеди, свързани с ограничителните мерки. Той определя термина като смущаващ за държава член на Европейския съюз, вземайки за пример заповедта на министъра на здравеопазването за затварянето на столицата от 17 април. В интервю за БНР Петър Славов изразява надежда, че не се прави опит за връщане на обществото към времената на народната милиция, в чийто актове фигурира тази формулировка.

Безспорно, всяко мнение има своето място в публичното говорене, особено когато става дума за непознати в най-новата ни история мерки и обстоятелства, каквито са поставянето под карантина на квартали и цели селища, ограничаването на придвижването от област в област, контролно-пропускателните пунктове и масовите полицейски проверки, затваряне на заведения за обществено хранене и за развлечения…

Но не може да се отрече и фактът, че на общия европейски фон на разпространение на заразата, България стои изключително добре, а това се дължи до голяма степен и на въведените ограничителни мерки. В този смисъл, може би имат право онези 22 % от българите, които в отговор на социологическите въпроси заявяват, че демокрацията не е ефективна по време на криза. Но времето ще покаже.

Редактор: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС, БНР-архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00