Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александър Загоров: Работим в условията на непознат риск

Синдикатите акцентират върху опазването на здравето в условията на пандемия и отдават почит на работниците, изгубили живота си заради Covid-19

В Световния ден за безопасност и здраве при работа, президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов (вдясно) и президентът на КНСБ Пламен Димитров (вляво), поднесоха венци и цветя пред Паметника на жертвите на трудови злополуки пред централата на КНСБ в София.
Снимка: БТА

В Световния ден за безопасност и здраве при работа, 28 април, Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) призова заболяването Covid-19 да бъде класифицирано като професионална болест.

Целта е да бъде осигурена по-добра защита на работното място, както и да се гарантира възможността за получаване на компенсации и на медицинска помощ.

„Въпреки че все още много аспекти на вируса SARS-CoV-2 не са напълно изяснени, фактите говорят, че повечето заразявания са станали на работни  места - заяви г-жа Шарън Бъроу, генерален секретар на МКП. - Следователно включването на Covid-19 в класификацията на професионалните заболявания е от решаващо значение за ограничаване на разпространението на вируса. Това става още по-неотложно сега, когато страните започват да облекчават ограниченията за икономическите сектори и публичните пространства. “

Борбата за преодоляването на глобалната пандемия и превенцията са основна грижа за българските синдикати, които са готови за конструктивен диалог и взаимодействие.

„Работодателите имат водещата отговорност за всичко, което се случва, а когато става дума за безопасност и здраве при работа, те носят отговорността за всеки един работник и общо за целия колектив - подчерта пред Радио България конфедералният секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров.

„Другото, което трябва да знаем, е, че колективните мерки за защита трябва да бъдат с предимство, защото могат да опазят по-лесно големи групи хора. А когато няма колективни, трябва да се спазват мерките за индивидуална защита. Досега, биологичните рискове и опасности от зарази не са били толкова много във фокуса на безопасността и здравето при работа. Те са били предмет на общественото здравеопазване. Здравната система е поемала болните, успявали сме да се справим като общество, затова си мислим, че ще се справим и сега. Обаче практиката през последните дни показва друго. С двете огнища на зараза – в предприятието в Плевен и в ТЕЦ „Бобов дол“ се оказа, че ние далеч не сме подготвени. Работодателите, на пръв поглед, са взели достатъчно мерки, но въпреки това заразата е започнала да прониква в колективите.“


Затова класификацията на Covid-19 като професионално заболяване ще доведе до засилване на мерките за опазване на обществено здраве, които ще се доразвиват през следващите месеци и години. В тази връзка синдикатите призоваха безопасността на работното място да получи от Международната организация на труда статут на основно право. Тази мярка би гарантирала защитата на работещите от фатални инциденти и професионални заболявания наравно със свободата на сдружаване, колективното трудово договаряне, защитата от дискриминация, принудителния и детския труд.

Още от категорията

Осло, Норвегия

Норвегия приема свободно пристигащите със „зелен сертификат“

От 24 юни Норвегия премахва всички ограничения за влизане в страната за чуждестранни граждани с пълен цикъл на ваксинация срещу Covid-19 и за преболедували през последните 6 месеца. По информация на българското посолство в Осло имунизацията и..

публикувано на 24.06.21 в 12:10

Едва 11,11% от българите са имунизирани срещу Covid-19

93 са новите случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие. Това са 0,64 на сто от направените 14 382 теста, сочи Единният информационен портал. Най-много са новозаразените в София - 39. В 7 области - Кърджали, Монтана, Разград, Силистра,..

публикувано на 24.06.21 в 08:50
Снимка: Facebook /@universitybotanicgardens

Ботаническата градина в София отбелязва празника на билките с базар на лечебни растения

На 24 юни, Еньовден (рождението на Св. Йоан Кръстител), известен в България като празник на билките, ще бъде отбелязан и в Университетската ботаническа градина – София.    През целия ден ще има базар на лечебни и ароматни растения и подправки. Преди..

публикувано на 24.06.21 в 05:35