Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Още една стъпка на България към "чакалнята" на еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В телефонен  разговор на премиера Бойко Борисов с френския президент Емануел Макрон, българкият министър-председател е съобщил, че страната ни е изпратила писмо до Европейската централна банка (ЕЦБ) за завършване на процеса на оценка за установяване на тясно сътрудничество по отношение на Банковия съюз, което е предпоставка за последващо кандидатстване и приемане в европейския Механизъм на обменните курсове (ERM II)

Изразявайки  благодарност, че още през 2018 г., по време на българското председателство на Съвета на ЕС президентът Макрон е подкрепил идеята България да се придвижи към чакалнята на Еврозоната, Бойко Борисов е заявил, че „разчитаме на подкрепата Ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ“.

Това писмо на българското правителство и Българската народна банка (БНБ) до ЕЦБ се оценяват от наблюдателите като важна стъпка към влизането на страната във валутно-обменния механизъм, предхождащ приемането в еврозоната. Очаква се България да поиска да бъде приета в ERM II и банковия съюз през лятото, защото има все още какво да се направи, за да се отговори на изискванията за влизането в т.нар. „чакалня за еврозоната“.

Дали сегашната икономическа и финансова криза, предизвикана от Covid-19, ще окаже влияние върху решението за допускане на страната до валутно-обменния механизъм, не се знае със сигурност. Но че тя ще промени доста наблюдаваните от ЕЦБ макроикономически показатели на България  като външен дълг, бюджетен дефицит, инфлация и т.н. е сигурно. В Министерството на финансите и в БНБ много добре знаят това и са набелязали необходимите мерки, за да спазим Маастрихтските изисквания. В крайна сметка исканата оценка от ЕЦБ е точно за това – да покаже доколко страната е адекватна на изискванията.

От друга страна обаче, решението за допускането до чакалнята за еврозоната не зависи само от спазването на петте основни критерия от Маастрихт, които засягат инфлацията, държавния дълг, бюджетния дефицит, дългосрочния лихвен процент и обменния курс между националната валута и еврото, а се подчинява и на редица политически съображения. Доказателство за това е  днешният разговор Борисов-Макрон. 

Всъщност може да се каже, че влизането или не в ERM II е преди всичко политическо решение, което от своя страна зависи от много фактори. Важното е, че България подаде документи за присъединяване към еврозоната и очаква подкрепата на европейските лидери, независимо от сложната икономическа конюктура в Европейския съюз и нееднозначните оценки за постиженията на страната ни.

Още от категорията

Президентът: Авторитарното управление на Бойко Борисов доведе до днешната дълбока криза

“Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем само с активна воля и единна гражданска позиция”, заяви президентът Румен Радев. Той направи изявлението си при представянето на първия етап от..

публикувано на 06.08.20 в 12:10

Властта заговори за евентуална оставка на правителството

Вицепремиерът Томислав Дончев допусна възможността правителството да подаде оставка в края на септември, за да има време Народното събрание да приеме закони, с които “служебното правителство да изкара зимата”. Пред Нова тв той заяви, че въпросът ще..

публикувано на 06.08.20 в 10:14

Премиерът е готов да подаде оставка, но не приема предсрочни избори

"Готов съм по всяко време да си тръгна, правил съм го. По никакъв начин не искам да има напрежение заради мен" - с тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към над 3 000 делегати на партийното съвещание на управляващата партия ГЕРБ. Речта беше..

обновено на 05.08.20 в 15:58