Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ултрамаратонци вече загряват за Run around the clock на Витоша

Пирин Галов на Pirin Ultra

Много енергия се натрупа у любителите на спорта за времето на извънредното положение в България заради пандемията на Covid-19. След отпадането на забраната за индивидуални спортове на открито, любителите на ултрамаратона вече предвкусват удоволствието от мига, в който ще стане достъпно и практикуването на масовия спорт. За тях това ще е знак, че в уикенда след отпадане на ограничението ги очаква наистина неустоимо изкушение – „Run around the clock”, в по-дивата част на Витоша.

„Run around the clock” е планиран като по-различен планински ултрамаратон. Той няма да премине по стандартната схема от старта през точки А, B, C… до финала, обяснява неговият организатор - победителят в жестокия ултрамаратон „Фроузън пийкс-2019“ в Гърция Пирин Галов. В интервю за „Радио България“ Галов разкри подробности за маршрута и регламента на съревнованието:

То ще бъде по кръгово трасе от 11,5 км по южните склонове на Витоша, с денивелация +525 м. Старт-финалът ще бъде в село Кладница, а трасето ще е между него и село Чуйпетльово. Ще има масов старт в 10 ч. Участниците ще тичат по това трасе, като всяка обиколка трябва да бъде направена в рамките на два часа. Два часа след старта на предходната обиколка те трябва да стартират отново по същия маршрут. Който не успее да завърши обиколката навреме, ще бъде дисквалифициран. От състезанието отпада и всеки, който не успее да стартира отново в уречения час. Победител ще е този, който завърши в рамките на контролното време една обиколка повече от всички други участници."

Суровият регламент на състезанието предвижда само един победител. Такъв няма да бъде излъчен, ако двама души направят еднакъв брой обиколки и се откажат едновременно. Ако последният „оцелял“ тръгне, но не успее да финишира за два часа, надпреварата също завършва без лаврова клонка. Идеята за този тип състезание е заимствана от американския формат „Last mаn standing”, но е доразвита.

Според очакванията на Пирин Галов, някои от участниците ще пробягат повече от 170 км със 7-8 хиляди метра денивелация. „Даже мисля, че ако всички дойдат достатъчно мотивирани, ще може да се мине и границата от 200 км с около 10 000 метра денивелация“, прогнозира той.

Нестандартна ще бъде и логистиката на това планинско състезание:

„До момента са се записали около 40 човека. Тъй като форматът е малко по-специален, всеки участник трябва сам да организира своята зона за почивка, храна и хидратация, така че към него ще има минимум още един придружаващ, който ще му помага."

Бегачите ще участват в надпреварата безплатно, като организацията е изцяло с лични средства на Пирин Галов. Наградата за победителя ще е запазено място в кемпера на Галов за тазгодишното ултрамаратонско приключение в Алпите. Самият Пирин се запалва по свръхдългите бягания по пресечен терен преди 7 години, но преди това преминава през спортното ориентиране, катеренето и алпинизма. Ултрамаратонът му помага да обедини тези свои страсти и любовта си към планината – в България и по света.

В България има няколко ултрамаратона, които въпреки всички обиколки по света, аз с удоволствие тичам отново и отново, заради досега с природата и възможността да останеш в продължение на денонощия сам със себе си в тези планини. Примерно в Родопите – една от най-красивите и нежни планини в България, това е ултрамаратонът „Персенк Ултра“. Само представете си: тичате посред нощ, спирате на подкрепителния пункт, където гори огън, свири гайда. Няма как да се опише. Човек трябва да го изживее, да се докосне до магията на планината, за да усети тръпката от такова изживяване“, споделя Пирин Галов.

Пирин Галов (в средата с къдравата коса) на ултрамаратон на Канарските островиЗа участниците в „Run around the clock” по южните склонове на Витоша важи същото. Дори да не станат победители, за тях остава удоволствието да почувстват планината отблизо, да превъзмогнат и опознаят себе си по-добре и да се насладят на усещането да са част от една общност, с която са на една вълнá.

Снимките са предоставени от Пирин Галов. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Григор Димитров

Най-добрият български тенисист ще играе 1/8 финал на турнира в Маями

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс" в Маями (САЩ) с награден фонд от 8,9 млн. долара. Първата ракета на България постигна категорична победа над 56-ия в световната ранглиста Яник Ханфман..

публикувано на 26.03.24 в 10:05

Отлагат дълго готвения сблъсък между Кубрат Пулев и Махмуд Чар

Двубоят за "регулярната" световна титла в тежка категория на Световната боксова асоциация (WBA) между Кубрат Пулев и германеца Махмуд Чар се отлага, съобщиха от щаба на Чар. Причината е, че 39-годишният германец има контузия, заради която е..

публикувано на 22.03.24 в 10:24
Георги Иванов

Георги Иванов застана начело на българския футбол

Една от легендите на ПФК "Левски" - Георги Иванов е новият президент на Българския футболен съюз (БФС). Известният с прякора си Гонзо бивш футболист беше избран на Извънредния изборен конгрес на централата, като събра в своя подкрепа  235 гласа от..

публикувано на 16.03.24 в 09:37