Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Георги ни учи да не заглушаваме съвестта си и да победим страха

Снимка: БГНЕС

Днес празнуваме Св. Георги Победоносец, но това е и повод да се вгледаме в себе си – доколко браним вярата си, доколко сме жертвоготовни в името на принципите си, доколко сме храбри да ги заявим на висок глас и да ги отстоим. Нужна ли ни е срещата със себе си – още повече, че затворени в домовете си, като че ли имаме цялото време на света?

Един млад воин побеждава римския император Диоклециан – но не с оръжие, а с мъченичество, принасяйки живота си за своя Бог. На пръв поглед Св. Георги е имал всичко, към което се стремим в днешния ни свят - положение, висок пост, признание, богатство. И въпреки това ги е захвърлил в името на истината, че възкръсналият Христос е носителят на пътя, правдата и любовта, в които вечно да се уповаваме.

“Жертвоготовността е разковничето за много неща, които можем да направим в живота си – казва д-р Златина Каравълчева от Центъра за образователни инициативи “Двери”. – Не е тайна, че днес се стремим да постигнем колкото се може повече неща на колкото е възможно по-ниска цена. Но не можем да постигнем нищо – и това го разкрива житието на всеки един светец, ако нямаме нагласата, че каузата, в която вярваме, си заслужава сериозна жертва от наша страна. И всичко ще остане ялово, ако човек не усети болката от това, че жертва нещо в името на своя идеал.”

Св. Георги е имал своята лична среща с Господ, затова и толкова категорично е отстоявал истината, стоически търпейки изтезанията, на които е бил подложен. За разлика от светеца, днес Бог едва ли очаква от нас подобно мъченичество. И все пак, макар да нямаме това живо свидетелство на вярата си в Христос, най-малкото можем да си зададем въпроса, за какво си заслужава да нарушим комфорта си и да се заявим. Ала ако не успеем да пречупим собственото си его, не се преборим с егоизма си и не придобием истинска жертвена нагласа, каквото и да правим, резултатите ни ще си остават половинчати.

“Всеки от нас има нещо, което е уболо съвестта му, от което го е заболяло силно и което не му дава мира – продължава Златина Каравълчева. – И ако нещо е заседнало толково силно в нашата съвест като несправедливост спрямо ближните ни и спрямо нашия народ, тогава не е хубаво да преглъщаме – само и само тази съвест да не нарушава безметежието ни. Когато около нас се върши неправда, тази потисната съвест се превръща в бомба със закъснител и тя рано или късно ще експлодира в нас. Затова и най-важният извод, който можем да направим, е да не заглушаваме съвестта си и да намерим сили, за да победим страха.”

Истината е, че ние много често се страхуваме да подадем ръка на тези, които невинно страдат и са онеправдани. Предпочитаме да се възмутим в социалните мрежи, вместо да напуснем удобството си и да проявим усилие – а понякога се изисква и дързост, за да помогнем на някого. Но само тогава бихме забелязали как лека-полека, ако не цялото общество, то поне една малката общност около нас се променя.

“Когато обществото не живее в критични времена, хората се отпускат и потъват в своите прозаични проблеми – казва още Златина Каравълчева. – Ако историческото време обаче се сгъсти, тогава ще се види кой какво е градил във времето, когато обществото не е било изправено пред критичен избор – на гонение, война или друго изпитание. А днешната епидемия е едно такова изпитание, в което много неща излизат наяве, и от това как всеки един от нас издържа на тази трудност, се вижда какви малки победи е удържал в по-спокойно време. Но ако ние не сме герои в своето всекидневие, ако не сме постигнали своите малки победи в битката със себе си, със своя собствен егоизъм, на голямата битка на живота няма да излезем победители.”

Снимка: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03