Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайните на дълголетието на 104-годишната Юммюш Адилова от село Мъдрево

Най-възрастният жител в община Кубрат – баба Юммюш Адил от село Мъдрево навърши 104 години.

„Майка ни е родена през далечната 1916 година по време на Балканската война в бедно семейство, което се прехранва със земеделие." 

„Тя е преживяла войни, глад, бедност и несгоди.
 Двамата с баща ми са били принудени да чиракуват, да работят и да овчаруват за чужди хора. След като майка ни остава вдовица още преди да навърши 50-годишна възраст, трябвало сама да отгледа четирите си деца. Решава мен да ме даде за осиновяване, но семейството, в което израснах, за миг не ме раздели от моите братя, за което съм им благодарен” – разказа пред Радио България синът й Мухарем.

След като губи двама от синовете си, днес баба Юммюш се радва на вниманието на останалите двама сина, снахи, 10 внуци, 11 правнуци и един праправнук.

Столетницата е в добро здраве, дори не пропуска да гласува на изборите. Може би една от тайните на дълголетието ѝ се крие в трудолюбието. Целият ѝ живот е преминал в земеделска работа на полето. Близостта до земята, позитивното отношение към живота и трудностите в него сякаш са разковничето за високия дух на баба Юммюш. Съселяните й я тачат като добър съсед и съветник и говорят за нея с уважение.

„Получава много ниска пенсия, но брат ми Рамадан се грижи много добре за нея, сподели Мухарем и допълни:

„За рождения си ден получи поздравителен адрес и цветя от кмета на Кубрат Алкин Неби и кмета на селото ни Салим Мустафа. Ние й поднесохме нашите подаръци и пожелания за крепко здраве. Тя беше изключителна радостна и щастлива от тези жестове на внимание.”

Снимки: личен архив


Галерия

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05