Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За зеленото богатство на България

Горските терени заемат 30% от територията на България

Безспорен е приносът на горите за качеството на живот на човечеството. В Исландия дори беше отправен призив към хората да прегръщат дърветата, за да превъзмогнат изолацията поради пандемията от Ковид-19. Горите и гористите местности в Европейския съюз са 182 милиона хектара, равняващи се на 5 процента от всички в света. Първенец е Швеция с 30,5 милиона хектара зелесена площ. Следва я Испания с 27,6 милиона хектара. На другия полюс е Малта с гори от едва 1,1 на сто от територията й. По данни на Изпълнителната агенция по горите общата площ на горските територии в България е 3,8 милиона хектара, или около 30 процента от територията на страната. Обликът им дават около 30 дървесни вида. Най-старото дърво у нас е вековен дъб на над 1600 години, но вековните дървета в България са около 2300.

От Агенцията отчитат увеличаване на общата площ на горските територии – от 1960-а до 2017-а те са нараснали с над 600000 хектара. За това със сигурност е спомогнала и залесителната кампания на Никола Рахнев – Гората.бг. Вече 8 години нейна цел е засаждането от доброволци на един милион дървета у нас. Очаква се тя да бъде изпълнена тази есен, тъй като до момента те са вече 902 000.

„Най-лесният начин да разбереш нещо истински и в дълбочина, е да го преживееш. След нашите събития хората си тръгват трансформирани. Децата, участващи в наши инициативи по засаждане на дървета или по отглеждане на собствено дърво, в бъдеще могат да се окажат двигатели на положителна промяна. Когато човек засади дърво се променя връзката му с природата и той започва да я обича много по-истински, защото обичаме това, за което се грижим.”

По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН всяка година се губят 130 000 кв. км от световните гори в резултат на обезлесяване. Същевременно в света има над 1 милиард хектара унищожени или деградирали горски територии, които могат да бъдат възстановени. 

Осведомеността на българите по екологичните въпроси се е повишила през последните години, категоричен е Никола Рахнев:

„Това е естествена функция на факта, че в световен мащаб вниманието към природата се повишава. Сред причините за това са климатичните промени, природните катаклизми и дори настоящата пандемия. Обществото ни като цяло се развива и нещата се променят количествено и качествено”

Засаждането на дърво прави хората по-отговорни към света, категоричен е Никола Рахнев. С времето желаещите да се включат в кампаниите за залесяване растат. Те нямат типичен профил – участват най-различни представители на обществото, но това което ги свързва е, че са „добри хора”, казва основателят на инициативата Гората.бг: 

„По-младите хора са все по-любознателни и търсят повече знания, достъпът до които е все по-лесен. Най-младият ни участник в кампанията ни е бебе на девет дни, разбира се, придружено от двамата си родители. Включвали са се и хора над 90-годишна възраст. Участниците ни са с различен произход, социален статус и професии. Наблюдава се контраст – каузата привлича както хора от IT сектора, които търсят връзка с природата, така и хора, работили дълги години по полета и градини. Това, което ги свързва, е желанието да направят нещо смислено, от сърце, за останалата част от обществото и за Земята като цяло.”

Въпреки че за Никола Рахнев всяко едно отсечено дърво е беда, той определя като най-голям екологичен проблем за България не незаконната сеч, а замърсяването – на въздуха, почвите, битовото и промишленото. За решаването му е нужна политическа воля, гражданско съзнание и обществена подкрепа, както и икономическа стабилност. Рахнев е категоричен, че обучение по опазване на околната среда трябва да е част от учебната програма в училище. Според него уроците по темата, залегнали в някои учебни предмети в момента,са недостатъчни, а образованието по екология в училищата, и то не само у нас, е изоставащо. 

„Ако протегнем сега ръка към децата, учениците и младите хора и им дадем възможност и знание за природосъобразния начин на живот, след няколко десетилетия те може да изградят общество, което да бъде в състояние да реши всички проблеми, за които ние днес нямаме отговор.”

Призивът му е в тон и с обръщението на Цар Борис III от 4 март 1926 г. по повод празника на залесяването: „Българи, пазете горите, които красят нашето Отечество и са източник на здраве и богатство за народа ни!”.

Снимки: Гората.бг

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00