Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Промени в Закона за здравето регламентират мерките след края на извънредното положение

| обновено на 12.05.20 в 20:04
Снимка: БТА

Извънредна епидемична обстановка на територията на страната или в даден регион ще се обявява единствено с решение на Министерския съвет. Това ще става въз основа на извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск. Това решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Закона за здравето. Новите текстове имат за цел да набележат мерките за ограничаване на заразата от COVID-19 след края на извънредното положение на 13 май.

Болни от заразни болести, включително Covid-19, както и контактните им лица, ще подлежат на задължителна изолация или болнично лечение. С цел предотвратяване разпространението на заразни болести на задължителна карантина могат да подлежат и лица, влезли на територията на страната от други държави.Санкциите за неспазване на противоепидемичните мерки ще останат в сила поне два месеца след края на извънредното положение - от 300 до 1000 лв. (от 153 до 511 евро) за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. (от 511 до 1023 евро) за повторно. Остава и санкцията от 5000 лв. (2556 евро) за нарушаване на карантината, в т.ч. и за контактни лица.

Бе взето решение да се отпуснат ваучери за вътрешен туризъм за медиците и полицаите на първа линия в борбата с коронавируса. Освен това държавата ще субсидира чартърни полети на български авиокомпании. По този начин ще бъдат подкрепени туристическият и авиационният сектор.

Цените на плажните принадлежности като чадъри и шезлонги трябва да паднат поне с 50 на сто спрямо миналото лято. При нарушение се предвижда санкции до 50 хил. лв. (26 хил. евро), а при повторно - до 100 хил. (51 хил.). Мнозинството подкрепи предложенията да няма консеционни такси за плажовете или те да бъдат намалени до края на годината.Запазват се и мерките в подкрепа на гражданите и бизнеса в условията на криза. Мярката 60 на 40 ще продължи да действа до 30 юни. С 2 месеца се удължават и мерките за защита на длъжниците.

Прието беше през 2020 година не 30, а 60 дни неплатен отпуск да се зачита за трудов стаж. Причината е, че много от служителите са принудени да излязат в неплатен отпуск, за да не загубят работното си място.

По време на извънредно положение и два месеца след отмяната му със заповед на здравния министър може да се забрани износ на лекарствени продукти​, реши още парламентът.

Учебната година ще завърши онлайн, а изпитите за външно оценяване след четвърти и десети клас няма да се проведат т.г. В началото на следващата година тестовете ще могат да се проведат, за да се провери нивото на учениците.

Снимки: БТА и БГНЕС

Още от категорията

Редица неизвестни заради пандемията правят изборите непредвидими

Предстоящите парламентарни избори на 4 април ще бъдат по-различни от всеки досегашен вот. Причината, разбира се е, че те ще се проведат в условия на пандемия. Никоя институция или правителство в Европа или по света, не е в състояние да предвиди каква..

публикувано на 20.01.21 в 13:05

Новозаразените с Covid-19 са под 7% при 7921 теста

544 са новите случаи на коронавирусна инфекция в страната при направени 7921 теста , сочи Единният информационен портал. Положителните проби са 6,8% от изследваните. 33 815 са активно болните от Covid-19.  Хоспитализирани са 3223 пациенти. 318 от..

публикувано на 20.01.21 в 08:38

Промяна на управленския модел предлага Стратегическият съвет към президента

Обществото ни се нуждае от промяна на управленския модел и оздравяване на отношенията между гражданите и държавата. Това е основният извод от няколкомесечното обществено  обсъждане на проекта за Национален стратегически документ на България, представен..

публикувано на 19.01.21 в 16:33