Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде отива щастието по време на пандемия

Психологът Костадин Кушлев: Да благодарим за нещата, които имаме, вместо да се съсредоточаваме върху проблемите

Макар да свързваме науката психология с ранената душа, с обсебващия страх, с безпокойството, сред нейните изследователи се срещат и... търсачите на щастие. Но и те, също като нас, претеглят на везни – “преди” и “след”, своята безценна стока.

Според Костадин Кушлев, който в ролята на асистент професор изследва щастието в университета “Джорджтаун” във Вашингтон, щастливите хора имат добри взаимоотношения, правят добрини на ближния и отделят време за себе си. “Щастието не е толкова въпрос на мислене, колкото на поведение”, твърди психологът. Какво обаче става с щастието по време на пандемия, когато най-важната съставка – социалният живот, е сведена до минимум?

“Тази ситуация ни позволява да намерим нови начини, с които да правим себе си по-пълноценни и следователно по-щастливи – отговаря експертът. – Един от тях е като помагаме на другите. Например, ако имаме по-възрастни съседи, можем да им вземем нещо от магазина. Можем също така да дарим пари, за да помогнем на хора, които са загубили работата си и не могат да се справят в тази трудна ситуация.”

Костадин Кушлев прекарва щастливо детство в китното градче Мадан, а любопитството му го отвежда зад Океана – “за да види нови неща и други начини на мислене”. След като завършва психология и взема докторска степен в канадски университет, вече 16 г. живее в Съединените щати, където преподава, занимава се с наука и с достиженията си привлича вниманието на световни медии. В момента изследва как пандемията се отразява на щастието ни. Иначе в полезрението му стои влиянието на технологиите върху социалното ни поведение.

“Използването на технологиите е лошо за щастието – категоричен е той. – Особено ако заменят невиртуалните социални взаимоотношения и ни пречат да излезем с приятели, защото например сме прекарали 3-4 часа във фейсбук. В този момент обаче, когато нямаме възможност да се виждаме с много хора, е важно да отбележим, че технологиите повлияват положително на щастието.”

За да се чувстваме по-щастливи, често се отдаваме на удоволствия, които обаче ни изпълват със съмнения дали не грабим от качеството и смислъла на нашия живот.

“Мнозина мислят, че смислеността и хедонизмът са неща, които не се смесват – казва Костадин Кушлев. – Т.е. ако имаме съдържателен живот, нямаме много удоволствия и обратното. Но всъщност когато имаме насока в живота си, се чувстваме по-щастливи. И ако попитаме някой човек в добро настроение за това, ще се окаже, че животът му е по-смислен, отколкото на този в лошо настроение. Така че удоволствията и смислеността на живота са доста свързани.”

Осмисляйки как ще се промени личният ни свят след пандемията, все повече губим съпротивителни сили и се поддаваме на депресията. Ще преодолеем ли социалната изолация, “дресирала” ни да поглеждаме с враждебност всеки, прекрачил в периметъра на илюзорната ни сигурност? Ще населим ли планетата с индивидуалисти, отказали се от граждански права от страх да не се смесят с тълпите? Ще се превърнем ли в асоциални домашни меланхолици? Всички тези въпроси не ни дават мира.

“Ако всичко ни идва в повече, можем да затворим очите си и в продължение на минута да дишаме дълбоко, за да успокоим нервната си система – съветва психологът. – Другото е да записваме в дневник нещата, които ни носят щастие и за които сме благодарни. Нормално е в момента да се фокусираме върху проблемите, но е хубаво също така отделяме по няколко минути седмично, за да помислим - ето сега, въпреки лошите неща, аз имам подкрепящи семейство и приятели, не съм си загубил работата си и т.н. Всеки от нас може да намери неща, за които да е благодарен, и това да му помогне да види цялата картина, вместо да се съсредоточава единствено върху проблемите.”

Снимките са предоставени от Костадин Кушлев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Илиана Иванова

България може да изгуби средствата по ПВУ, предупреди еврокомисар Илиана Иванова

Има реална опасност страната ни да изгуби средствата по Плана за възстановяване и устойчивост , заяви пред бТВ еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. По думите й, политическата обстановка..

публикувано на 14.07.24 в 11:03

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06
Стилияна Николова

Триумф за българските гимнастички в навечерието на Париж 2024

Българските гимнастички, които ще представляват страната ни на олимпийските игри, завоюваха златните медали в многобоя и в индивидуалната надпревара, и при ансамблите в последната си Световна купа преди Париж. В румънския град Клуж-Напока..

публикувано на 14.07.24 в 09:10