Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български студенти - с иновативен принос към образованието

От приятелство в университета до съвместен проект за световен технологичен гигант

Снимка: Microsoft

Отбори от 28 страни участваха в конкурса на технологичния гигант „Майкрософт” за иновации в образованието „The next AI Guardians”. Един от шестте отбора, достигнали до финала в средата на месец юни, е на студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Проектът на Кристиян Вачев и Калоян Мънев е с дървовидна структура и носи името „Leaf” /“Листо“/.

„Замислихме се за това какво ни е нужно, за да се учим. Трябват ни източници на информация, помощ, когато имаме затруднения и най-вече цел. С нашия модел придобитите знания могат да се приложат на момента и се вижда защо ги учим – обяснява пред Радио България Кристиян Вачев от факултета по математика и информатика. – Той се определя като „дърво на познанието”, защото чрез онлайн платформа организираме всеки източник на информация като листо в едно виртуално дърво. Зад всяко листо се генерират тестови въпроси с помощта на изкуствен интелект.Така всеки ученик може сам да провери доколко е усвоил информацията, а с визуализацията на отделните знания учителят може да разбере в коя област ученикът не се справя добре, за да помогне където е нужно. Също така учениците са стимулирани сами да откриват нови източници и активно да търсят помощ от съученици. Организирането на знанията по нашия проект също може да бъде полезно и в университетите, тъй като се доближава до реалния работен процес – казвам го в качеството си на софтуерен инженер.”

Предстои пускането на работеща версия на проекта на младите учени под формата на уебсайт. За да впечатлиш журито в този конкурс е много по-важна уникалната идея, отколкото гениалното изпълнение, казва още Кристиян. А идеята на българския отбор е съществена, с оглед на актуалната обстановка в образователната система в почти целия свят – преминаването й към онлайн пространството. Тъй като не е ефективно преподаването с едно темпо за всички ученици, българските студенти се опитват да подобрят начина на добиване на знания, прилагането им на практика и сътрудничеството.

За участието в международния конкурс на Кристиян и Калоян им е бил нужен ментор. Те се обръщат към Георги Къдрев – съосновател и управител на глобален иноватор в сферата на разпознаване на изображения на база изкуствен интелект, както и към доц. Преслав Наков от Катарския институт по компютърни изследвания и преподавател в Софийския университет. И двамата откликват незабавно на молбата им.

Преслав Наков, Калоян Мънев, Георги Къдрев, Кристиян Вачев
Кристиян и Калоян не се стремят към победата на всяка цена, а определят като много по-ценни придобият опит и осъществените контакти по време на работата върху проекта. Той им коства немалко усилия и свободното време, каквото обаче заради социалната изолация по повод Covid-19, са имали в изобилие и считат, че е добре оползотворено. Разлика има единствено в мнението им за това дали трябва да се изучава по-задълбочено програмирането в училище. Докато за Калоян това трябва по-скоро да е въпрос на избор, Кристиян смята, че във всеки случай е полезно, тъй като развива абстрактен начин на мислене, нужен във всяка сфера на живота.

Амбициите на Кристиян Вачев отвъд състезанието продължават в сферата на образованието, но с едно нетипично намерение:

„Искам първо да премина през възможно най-много трудности в професионален план. В противен случай не се бих чувствал добре да обучавам някого. Не целите са най-важното, смисълът е в пътя до тях. За мен това да не знаеш какво точно ще се случи, е най-вълнуващото.”

Снимки: Microsoft, Facebook /Калоян Мънев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27