Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България настоява за съхраняване на Болградския район като български

Снимка: mfa.bg

Външният министър Екатерина Захариева обсъди с украинския си колега Дмитро Кулеба плановете на Киев за административно-териториална реформа на Болградския район, населен предимно с етнически българи. По телефона Захариева изрази надежда Украйна да преосмисли своята позиция и да вземе под внимание мнението на 200 000-та българска етническа общност в областта, която не е съгласна с промяната. Българското малцинство в Украйна е естествен мост на приятелството и сътрудничеството между двете страни и правата му следва да се зачитат, призова Захариева. Тя покани Кулеба да посети България. Двамата са разговаряли и за пътуванията на украински туристи до България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05