Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта и делото на Св. св. Константин и Елена

Снимка: архив

На 21 май Православната църква почита паметта на светите равноапостолни цар Константин Велики и царица Елена. У нас този ден е  празник на десетки храмове, които носят името на светците – от скалната църква в резервата Яйлата, прочутия манастир близо до Варна, старинни църкви, строени през вековете в Пловдив, Велико Търново, София и др.

Константин (280-337) е син на император Констанций Хлор и Елена (ок. 250-ок. 330), която според някои източници е дъщеря на ханджия. След смъртта на Констанций, синът му Константин наследява Британия, Галия и други римски провинции. Царува в Рим и Византия, установявайки нова християнска столица - Константинопол. От самото начало на своето управление, по отношение на християните се придържал към политика на мир, защото ги ценял като усърдни и верни поданици. През 313 година, чрез Медиоланския едикт, издаден от Лициний и Константин Велики, християнството е обявено за равноправно на останалите религии. Премахват се гоненията срещу християните, възстановява се конфискуваната църковна собственост.

Не е известно точно от кого Константин приема християнството, но сравнително късно – над 40-годишна възраст, се обявява за християнин. Той остава в историята като първия християнски римски император, който ревностно утвърждава духа на християнството в цялата Римска империя. Обявявайки се срещу ереста на Арий, той свикал и Първия вселенски събор през 325 г. Според някои източници, Константин изпратил в Йерусалим своята благочестива майка Елена, която вече била на 80 години, с мисията да издири християнски реликви в опустошения град. Според легендата, Елена посочила мястото, на което били открити три кръста, сред които Светият кръст, на който бил разпнат Христос. По указания и със средства на Елена били построени няколко църкви – във Витлеем, на Елеонската планина и др. Делото на Св. Елена почитат католическата и коптската църкви.

У нас на 21 май празнуват всички, които носят имената Константин, Елена и техните производни: Елка, Еленко, Лена, Ленка, Ленко, Костадин, Костадинка, Динко и др. С иконата на светците танцуват върху жарава странджанските  нестинари, макар църквата никога да не е признала този обичай. По традиция, „огненият обред“ се извършва на 3 юни, когато по стар стил е празникът на светите равноапостолни Константин и Елена. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00