Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Царската Баня в Банкя заблестя в автентичния си вид

4
Снимка: БГНЕС

Емблематичната сграда на минералната баня в Банкя съвсем скоро може вече да приема посетители. Тя има над 100-годишна история, като строежът ѝ започва през 1907 г., под ръковдството на известния немски архитект проф. Карл Хохедер (1854-1917). За четири години архитектурният шедьовър е изцяло завършен и банята започва да приема първите посетители.

След десетилетия на забрава, възстановяването на сградата започна през 2018 г., а централното фоайе и помещението с автентичния басейн са вече с изцяло реставрирана облицовка и купол.За възстановяването им са използвани стари снимки на помещенията, български производител на фаянс е успял да направи същия цвят плочки. Обновената лечебна минерална баня разполага с модерен Спа център и Виенски салон за кафе.

Снимки: БГНЕС

Галерия

Още от категорията

В Музея на просветното дело в Копривщица

"Четете и знайте, за да не бъдете подигравани и укорявани от други племена и народи. Събрах и обединих историята на българския род в тая книжица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество. Преписвайте тази..

обновено на 24.05.20 в 02:02

България, Турция и Гърция обмислят общи туристически пакети

Турция иска да увеличи туристическия поток чрез общи туристически пакети с България и Гърци я, когато се отворят сухопътните и морските граници. Това е съобщил турският министър на културата и туризма Мехмед Нури Ерсой на среща с бизнесмени в..

публикувано на 23.05.20 в 17:46

Петрич кале – архитектурно съкровище, което впечатлява археолози и туристи

Непристъпна и непозната дори за археолозите, римската крепост Петрич кале е на път да се превърне в нова туристическа атракция. Намира се в диаметрално противоположна посока от едноименния гр. Петрич. Петрич кале е близо до морската ни столица..

обновено на 23.05.20 в 08:19