Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Царската Баня в Банкя заблестя в автентичния си вид

4
Снимка: БГНЕС

Емблематичната сграда на минералната баня в Банкя съвсем скоро може вече да приема посетители. Тя има над 100-годишна история, като строежът ѝ започва през 1907 г., под ръковдството на известния немски архитект проф. Карл Хохедер (1854-1917). За четири години архитектурният шедьовър е изцяло завършен и банята започва да приема първите посетители.

След десетилетия на забрава, възстановяването на сградата започна през 2018 г., а централното фоайе и помещението с автентичния басейн са вече с изцяло реставрирана облицовка и купол.За възстановяването им са използвани стари снимки на помещенията, български производител на фаянс е успял да направи същия цвят плочки. Обновената лечебна минерална баня разполага с модерен Спа център и Виенски салон за кафе.

Снимки: БГНЕС

Галерия

Още от категорията

Министерството на туризма популяризира дебрите на Западна Стара планина

В поредния си клип от инициативата за популяризиране на малко познати места у нас, Министерството на туризма представя природата на Западна Стара планина. Само на 160 км от София за любителите на природата районът предлага 5 екопътеки, като една от..

публикувано на 28.10.20 в 22:50

Мистика и природни феномени в Брезнишко

Множество църкви от различни епохи и прекрасна природа - с това се гордее районът на град Брезник. В наши дни някои от старините тънат в забрава и единствено нащърбените им руини напомнят за някогашния им разцвет. Други са устояли на времето и..

публикувано на 27.10.20 в 10:12

Клип разказва за единствената българска гора от секвои

Единствената в България гора от секвои се намира близо до с. Богослов, разказва поредният клип от инициативата на Министерството на туризма за популяризиране на малко познати места в страната.  Първите дървета са посадени през 1890 година, а семената са..

публикувано на 26.10.20 в 11:25