Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нестандартен стимул за производителите на храни в община Върбица

Снимка: Росица Стайкова

Във Върбица положиха основите на общински гурме ресторант. Целта на новата придобивка е да осигури пазар на местните производители, но също така и да привлича вниманието на туристите към старопланинското градче. Жителите на Върбица се гордеят със запазени от поколения кулинарни традиции, а един от специалитетите на Подбалканската кухня е „боб с пъстърма“.

Новото заведение ще бъде изградено върху площ от 250 кв. м. и ще  струва близо 300 000 лв. Средствата са заложени в капиталовата програма и се заделят от собствените приходи на общината, обясни кметът инж. Мердин Байрям. Намеренията на градоначалника са гурме ресторантът да посрещне посетители наесен със специалитети от месо, мляко, гъби, билки и мед, които да се осигуряват от местни производители. Новото изкушение за ценителите на добрата храна ще бъде разположено в началото на пазарния площад, където всяка есен се събират десетки посетители и търговци за традиционния „Върбишки панаир“."Това е замисълът на общинското ръководство - да стимулира както туризма, така и най-малките производители от община Върбица", посочи Мердин Байрям.


Още от категорията

Осъдителни реакции за оскверняването на българския паметник в Охрид

Паметникът в Охрид, открит в чест на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба "Илинден" на 5 септември 2009 година, е разрушен, съобщи агенция БГНЕС. Унищожена е "стилизираната капка", в която бяха преплетени 15 метални рози,..

обновено на 28.11.20 в 18:02

Радио България се включва в новата радио среща „Родина зад граница"

За все повече хора смисълът на понятието „родина“ не се изчерпва с географското място, от което произлизат. Все повече хора днес са „граждани на света“ и границите за тях губят своите традиционни очертания. За да направи своеобразен мост между Родно..

публикувано на 28.11.20 в 11:49

България отпуска средства за български книги в Молдова

Министерството на външните работи на България е отпуснало 30 400 лева за издаването на книги за обучение по български език в Молдова. За това е съобщила командированият специалист от МОН България в Район Тараклия д-р Мария Делибалтова, цитирана от..

публикувано на 27.11.20 в 19:43