Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Песничка за азбуката“ навършва 5 години

| обновено на 24.05.20 в 08:23
Снимка: личен архив

В навечерието на най-светлия български празник 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост,
ви предлагаме да чуем заедно една малка, но много специална „Песничка за азбуката“.

Тя е част от проекта за изучаване на българската азбука на училище Млади български гласове в Ню Йорк (Young Bulgarian voices NY).

Автор на музиката и текста е Влада Томова, а идеята за проекта е на Меглена Запрева. Изпълнението е на деца от училището в американския мегаполис, което през годините успява да прескочи границите на българската общност и да привлече към своя културен живот хора с различни националности, но обединени от любовта и интереса към българската музика, език и традиции.

На 24 май „Песничка за азбуката“ навършва 5 години!


„Каним всяко българче да запише видео с рисунка на любимата си буква, пеейки „Песничка за азбуката“ заедно с оригинала. Mоже да се нагизди с любим костюм, рокля, очила, шапка с перо ... и въобще настроението да е усмихнато и шарено! Приветстваме включването и на други малки и големи членове на семейството." Това ни изпрати авторката на музиката и текста Влада Томова и ние с радост се включваме в популяризирането на нейната идея.

Песничката можете да намерите тук.

Видеата си може да изпратите на имейл azisurcetomismeedno@gmail.com или чрез платформата Tiktok с хаштаг #bulgarianalphabetsong до 26 май.

Изпратените записи ще станат част от новия клип на „Песничка за азбуката“, който ще бъде издаден на 1-ви юни Деня на детето. Ще го видите на Фейсбук страницата на Песничката.

Още от категорията

Започна походът „По стъпките на Таню войвода“

От Тутракан започна 35-ият национален поход „По стъпките на Таньо войвода“. Заради епидемичните ограничения в похода участват 30 души, които до 2 юни ще изминат целия път на четата. Във Фейсбук е направена и виртуална група за националните походи..

публикувано на 31.05.20 в 17:12

На 1 юни ще обявят героите на децата в България

Националната мрежа за децата, която обединява близо 150 граждански организации за деца и семейства у нас, за десета поредна година ще връчи наградите "Златната ябълка" . Отличието е за принос към правата и благосъстоянието на децата в България...

публикувано на 31.05.20 в 06:15

Община Бургас отбелязва Международният ден за борба с тютюнопушенето

Международният ден за борба с тютюнопушенето се отбелязва за първи път по инициатива на Международната здравна организация на 31 май 1988 г. Целта е да се обърне сериозно внимание към вредния навик, а обществото да   разбере рисковете за здравето,..

публикувано на 31.05.20 в 06:10