Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Многообразието на България

Българи „отвън“ разказват вдъхновяващи истории за родината

Снимка: crowdfunder.co.uk/who-is-bulgaria

Дали наистина ти липсва България разбираш, когато останеш да живееш в чужбина за повече от седмица или две. И ако някой те попита кой би бил най-щастливият ти ден, с чисто сърце му отговаряш – този, в който ще се прибера и ще говоря със семейството си и с приятелите си на живо, а не чрез интернет.

Друг стимул, който може да те направи щастлив, е да усетиш промяната в страната си – невинаги забележима и често приемана за даденост. Значението и силата на думата “корен” също привързва към България.

“Преди не осъзнавах колко силни са корените ми с тази земя – казва Михаела Илиева, която след края на следването си във Великобритания отново живее у нас".

Не само заради историята на моя род, но и заради кръвта във вените ми. В чужбина ми се е случвало да ходя по улицата и веднага да разпозная кой е българин – и то не заради байганьовщината. Има нещо в очите ни и това е много силна връзка, която ми липсваше навън и която преоткрих чрез връщането си.”

Именно с любовта към родината можем да си обясним желанието на Михаела и на още трима българи във Великобритания да създадат видеопоредицата “Коя е България”. Надеждата им е да покажат истинския й образ и онова, което “прави България – България”. След като пътуват из различни краища на страната ни, те стигат до извода, че това са хората и техният мироглед.

“Това, което си взехме от проекта, е че голяма част от разбирането за живота на човек – независимо дали е от България или не, е неговият мироглед – как той си позволява да преживее и хубавите, и лошите моменти – разказва Михаела. – Видяхме хора, живеещи не в най-благоприятната среда, да светят. И обратното – хора, на които им е трудно да намерят смисъл и надежда.”

Следващата цел, която си поставят младите хора, е чрез проекта си да акцентират върху географското, възрастовото и етническото многообразие в България.

От разговорите ни с хората разбрахме, че има голямо движение към градовете, но също и че има села, в които младите се завръщат – казва Михаела. – Ние самите не можем да кажем много за “преди” и “след”, тъй като имаше места, на които за първи път се озовахме.”

Сред интервюираните в осемнайсетте епизода от видеопроекта “Коя е България” няма да видим известни лица от екрана, бизнеса, политиката или обществения живот. Акцентът в поредицата пада върху битието на “обикновения” човек с неговите радости, болки и надежди. За авторите именно гледната точка на тези хора се оказва важна, тъй като те виждат действителността във всичките й цветове и нюанси и без розови очила. Макар че историите им може да ни се сторят тъжни, в същото време ни вдъхват и надежда, че има хора, които обичат България и с малки стъпки се опитват да я направят по-добро място за живеене.

Всеки вторник героите и поуките в приказката “Коя е България” стават с един повече, затова не ги пропускайте.

Снимки: crowdfunder.co.uk/who-is-bulgaria, Facebook / Коя е България

Още от категорията

В България: 303 нови случая на Covid-19 за денонощие

303 са регистрираните нови случаи на Covid-19 в страната ни към 00:00 часа на 6 август, при направени 5 701 PCR теста , показва справка в Единния информационен портал за коронавируса. За последното денонощие са починали 9 души, излекувани са 190, а..

публикувано на 06.08.20 в 00:35

На 28-ия ден от протестите символично беше погребана „диктатурата“

И днес пространството между Президентството и Министерския съвет се изпълни от протестиращи с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. В елемент от протеста тази вечер се превърна символичното погребение на „диктатурата“ в България,..

публикувано на 05.08.20 в 22:20

МВнР: Българите в САЩ да бъдат бдителни заради „Исайъс“

Поради тропическата буря „Исайъс“, обхванала щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът, българското Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи на територията на щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът, да следят..

публикувано на 05.08.20 в 17:58