Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Блокиран“ в чужбина заради Covid-19

Как българската държава помогна на глухонямо момиче блокирано на израелско летище

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато пандемията от Covid-19 ограничи въздушния транспорт из целия свят, много международни полети бяха отложени и мнозина се оказаха в капан по летищата. От една страна не можеха да напуснат държавата, в която са се озовали по работа или на екскурзия, от друга хотелите бяха затворени, за да отседнат в тях. Така единственият възможен, но нелегален подслон се оказаха затворените летища.

В подобна ситуация се оказа и едно глухонямо българско момиче, с отменен полет, на международното летище „Бен Гурион“ в Тел Авив. Само можем да гадаем как се е почувствала, когато вместо да се качи на самолета за България се оказала блокирана на летището. Тя дори не разбрала, че е обявено извънредно положение заради пандемията. Невъзможно било и да се върне в Тел Авив, заради строгите противоепидемични мерки на израелските власти. Истинско чудо е как българката успяла да прекара на летището цели пет дни, докато не попада на руски гражданин, който съобщава за нея в българското посолството в Тел Авив. Сигналът за бедстващата българска гражданка приема Николай Зашев, завеждащ консулската служба в посолството ни, който веднага се свързва с нея.


„Същия ден отидох да я посетя на място и ѝ занесох храна. Беше по време на карантинните мерки. Тя се оказа в много неприятно положение, не можеше да общува свободно с останалите хора. Беше дошла в Израел като турист и когато тръгнала да се прибира, разбрала, че полетът на българската авиокомпания е отменен. Положихме всички усилия да разрешим случая ѝ. Посланикът разпредели задачите и започнахме да ѝ търсим първия възможен полет, за да се прибере в България.“

Първият вариант за репатрирането на българката бил след три дни, но това означавало да остане още три на летището. За щастливата развръзка помогнала местна туристическа фирма, която намерила билет. Макар и с няколко прекачвания през Минск, Париж и Барселона това било единствената възможност:

„През цялото време поддържах връзка с колегите консули от Минск и от Париж, които също съдействаха за благополучното й прибиране у дома. Впоследствие и един от парижките полети беше отменен. Веднага установихме връзка с нея и ѝ помогнахме да продължи. Накрая, след всички премеждия тя се прибра благополучно в България. Потвърди пристигането си и ми благодари. Не оценявам това като геройство. Бих го направил за всекиго. Просто нейният случай е малко по-особен“, заключава Николай Зашев.

Надяваме се историята на българската туристка в Израел да послужи като знак за действие на всеки, изпаднал в подобна ситуация. Препоръчително е да носим в себе си актуалните телефонни номера на дипломатическите мисии на родната си държава в страните, които посещаваме. И да не се притесняваме да потърсим помощ при нужда.

Снимки: ЕПА/БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43