Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Избрано от колекцията на Радио България...

„Велик е нашият войник” вече 19 години е химн на Българската армия

Днес е Денят на военните духови оркестри

Снимка: БГНЕС

31 май 2001 година е датата, на която със заповед на министъра на отбраната един от най-популярните родни маршове се превръща в химн на Българската армия. Обявяването става тържествено, на концерт на сборен армейски духов оркестър на столичния площад „Св. Ал.Невски”.

Военната песен „Велик е нашият войник” е създадена по време на Първата световна война. Мелодията е композирана през 1916 година край Охридското езеро, от Михаил Шекерджиев, редник в 23 полк на Осма пехотна тунджанска дивизия. Текстът е на журналиста подпоручик Константин Георгиев.

С днешна дата няма празник или тържество в Българската армия, на които да не звучи вдъхновеното „Велик е нашият войник! Велик, велик, велик!

От 2001 година насам, 31 май се отбелязва и като Ден на военните духови оркестри. По този повод Радио България припомня интересната, изпълнена с превратности история на Гвардейския представителен духов оркестърТУК.


Още от категорията

Празнуваме българския фолклор на 22 юни

Денят на българския фолклор – 22 юни, по традиция ще бъде отбелязан с концерт-спектакъл "Време за фолклор“ – постановка и режисура Асен Павлов, основател на ансамбъл "Чинари" . Негова е и идеята за учредяването на празника, честван за пръв път..

публикувано на 22.06.22 в 09:25
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

Джон Атанасов – бащата на електронния компютър

„Българинът – баща на електронния компютър“ така е известен в бащината си родина Джон Винсънт Атанасов , роден на 4 октомври 1903 година в Хамилтън, САЩ. Професионалната кариера на новатора, роден в семейството на българин и ирландка, започва в Щатския..

публикувано на 15.06.22 в 17:03

Храмовият комплекс "Св. Троица" в Банско

В старинния център на гр. Банско е събрана историята на красивия планински град, превърнал се в курортен и фестивален център през последните десетилетия. Там се пази и памет за българското Възраждане, за развитието на българското образование,..

публикувано на 12.06.22 в 09:15