„Розите на България“ в неделното училище в Сао Пауло

Дори на хиляди километри от България - в далечна Бразилия, сънародниците ни поддържат жив българския дух. Преди 11 години на знаковата дата 3 март в Сао Пауло е създадено първото българско неделно училище в цяла Южна Америка. Възникнало като курс по български език, през 2011 г. то е включено в Националната програма за българските училища в чужбина, а от 2015 г. е признато за училище към посолството на България в Бразилия и се ползва с неговата безрезервна подкрепа. Днес там се обучават 65 ученици – присъствено и онлайн, което помага на училището да достигне до деца с български корени и в най-отдалечените кътчета на латиноамериканската държава, желаещи да изучават български.

Сред акцентите в културната програма на школото са датите 11 и 24 май – празника на Светите братя Кирил и Методий по стар и по нов стил. На 11 май 2018 г., под егидата на българското Министерство на образованието, за първи път се проведе инициативата „Розите на България“, в която всички български училища в чужбина играят хоро, като организират и други съпътстващи мероприятия на открито.

Михаил Кръстанов с медал от МОН за особени заслуги на Българското училище в Сао Пауло за разпространение на българския език, фолклор, традицииС тези прояви през последните две години ние запалихме дори бразилците по нашите празници и денят 11 май се превърна в Деня на България в Сао Пауло. На събитията ни идват българи от цяла Бразилия, за да се потопят в една невероятна атмосфера“, разказва основателят на българското училище Михаил Кръстанов. Празникът се провежда в Музея на емиграцията.

„Бразилия е съставена от различни националности. В този музей е показана цялата история на емиграцията. Някога в тази сграда са настанявани емигранти от различни континенти и оттам са извозвани до тръстиковите плантации. Сред тях е имало и българи от първата българска емиграционна вълна от 1930 г. Днес музеят е прекрасно място за атракции. Още при първата ни изява там, включваща и концерт, с който запълнихме зала с над 200 седящи места, директорката на музея дойде при мен и каза: „Толкова красиво нещо не бях виждала. Винаги, когато искате, ние сме на ваше разположение“. В хорото на открито се включиха и хора от други народности, които започнаха да се интересуват повече за България. Това е смисълът“, обобщава Михаил.

Усложнената обстановка покрай коронавируса в Бразилия тази година промени плановете за празниците на нашите сънародници. Но като българи, които не се предават лесно, те решават да направят „Розите на България“ виртуално.

„Имаме талантливи деца. Някои пеят много красиво, други рецитират добре, трети танцуват. Имаме малки деца – добри музиканти, които изпълняват от къщи музикални пиеси“, споделя събеседникът ми. Така е създаден един великолепен и емоционално наситен клип, качен в YouTube, в който главни герои са децата на България в далечна Бразилия.

Какво обаче мотивира тези деца да посещават българското училище, отделяйки за това по един ден от всеки свой уикенд?

„Моят татко е българин. Аз съм била три пъти в България. Баба и дядо, братовчедите ми живеят в София. Аз уча български език, за да мога да разговарям с тях, и също така, за да науча повече за българската култура и история“, казва 9-годишната Юлия Хазърбасанова.

В отговор на въпроса ми какво поддържа любовта ѝ към България на хиляди километри от нея, друга ученичка от училището в Сао Пауло – 13-годишната София Спасова Коста, споделя:

„България е много важна за мен, защото майка ми е българка. Моите братовчеди живеят в София и аз обожавам да бъда с тях. България е за мен природа и климат, които само там мога да почувствам. Много ми харесва морето, особено Созопол и Несебър. България е моята втора родина“.

В неделното училище се обучават главно деца от смесени бракове или на българи, командировани в Бразилия. С тях всеотдайно работят Михаил Кръстанов, Иглика Спасовска и Зорница Попова, която отговаря за изучаването на българския фолклор и извънкласните дейности. Наученото два пъти месечно представят на открити уроци.

Доста от децата впоследствие се връщат в България. Тяхното безпроблемно и успешно включване в българската образователна система е атестат за добре свършената работа на преподавателите от неделното училище в Сао Пауло.

Чуйте интервюто в звуковия файл.
Снимки: предоставени от Михаил Кръстанов

Галерия

Още от категорията

Пристигна ново количество ваксини на Pfizer/BioNTech

21 060 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха тази сутрин у нас. Това е втората доставка от общо пет очаквани през март, съобщи Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Той добави, че компанията вече е потвърдила..

публикувано на 08.03.21 в 09:07

5776 души с Covid-19 на лечение в болниците

497 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 2971 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Близо 17% от пробите са положителни. Най-много новозаразени има в София – 160, в Пловдив – 30 и в Плевен..

публикувано на 08.03.21 в 08:17

Шествие за правата на жените в София

За пета поредна година в София ще се проведе Шествие за правата на жените, под мотото “Винаги на първа линия!”. Поводът е Международният ден на жената – 8 март. Планирано е шествието да започне от площад "Незавизимост" в 18:30 ч. След изказванията на..

публикувано на 08.03.21 в 08:05