Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Covid-19 няма да помрачи празника на децата тази година

Снимка: БГНЕС

Причините 1 юни да бъде избран за Ден на детето не са ясни, но се смята, че води началото си от голям празник свързан с пролетното равноденствие, почитан и до днес в Китай. През 20 век 1 юни се отбелязва за първи път през 1925 година в Женева, когато специалното тържество на китайския генерален консул в швейцарския град съвпада със Световната конференция за благосъстоянието на децата. До първото международно честване на Деня на детето през 1950 г. обаче минават още 25 години. Тогава в празника се включват над 50 държави по целия свят.

Денят на детето започва да се чества в България през 1927 г. Това става с официален указ на Цар Борис ІІІ, който повелява този ден да се почита всяка година на втората неделя след Великден. Мащабът на празника в Царство България е сравним с този на честваният, посветени на делото на светите братя Кирил и Методий.

През 1928 г. с организацията на Деня на детето се заема Съюзът за закрила на децата в България, създаден през 1925 г. като една от структурите на Българското дружество „Червен кръст“. Още от появата си Съюзът става член на Международния съюз за закрила на децата, чиято централа е в Женева.

В наши дни, 1 юни продължава да е любим празник на малчуганите в България. Всяка година те имат възможност да се включат в многобройни инициативи и развлечения в цялата страна. Въпреки пандемията от Covid-19, тази година също са предвидени различни мероприятия, които ще преминат при спазване на всички противоепидемични мерки.

И ако имате деца, или пък пазите детето в себе си и искате да се потопите в настроението на празника, можете да се възползвате от някоя от поканите, които сме подбрали от различни градове в страната:

Започваме със столицата София, където децата в един от големите столични квартали – Младост, ще посрещнат своя празник с кукленото представление „Мечо Пух“, много музика, игри и фокуси на популярния у нас илюзионист Ненчо Илчев. Всичко това, както и още изненади, очакват децата и техните родители на 1 юни от 17 часа, на лятната сцена в парка срещу районната администрация.

Два спектакъла ще предложат незабравими мигове на децата в морската ни столица Варна. Лятната сцена „Зад театъра“ на Театрално-музикалния продуцентски център в града ще бъде домакин на мюзикъла за деца и възрастни по текст на Недялко Йорданов „Приключения опасни със герои сладкогласни“ и на „Приказка за деца“, разказана чрез музиката на П. Й. Чайковски и актьора Стоян Радев. Общото между двете произведения е, че доброто винаги възтържествува, а децата нито за миг не променят решението си да застанат на негова страна.

Музика ще омагьоса децата и в Стара Загора, където Държавната опера и Старозагорската митрополия обединяват усилия и ще посрещнат малчуганите в градината на Митрополията. При спазване на всички противоепидемични мерки, деца от 0 до 6 години и техните родители ще могат да гледат два спектакъла от 9,30 и 13 часа. Сутрешният – „Фа Сол Ла се забавлява“, разказва за момче, което иска да се научи да пее и танцува в операта и за първи път вижда истински музикални инструменти. Обедният – „Клинг Кланг“, запознава децата с космоса, докато пътуват из различните планети от Слънчевата система. Музиката към постановката е компилация с произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, Ерик Сати и Клод Дебюси.

Изложба с детски рисунки ще подреди специализираният отдел на Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. За най-интересните картини са предвидени награди от местна книжарница.

Тържество „Детство мое“ организира и Общинска библиотека „Искра“ в Казанлък. Децата в столицата на Розовата долина ще посрещнат своя празник, рисувайки любимите си приказни герои. Ще се включат в игра за разпознаване на книги по техни откъси, както и в забавна викторина. Накрая всички ще получат и едногодишен безплатен абонамент за храма на книгата в града. Библиотеката очаква своите посетители в детско-юношеския ѝ отдел в два часови интервала на 1 юни – 10-12 часа и 14-17 часа.


И не забравяйте, че най-важното за един истински 1 юни са детските усмивки!

Съставил: Йоан Колев


Още от категорията

Протестът в защита на правителството

ГЕРБ: Размириците в София са режисирани от платени провокатори

На сутрешен брифинг след многочасовия протест, довел до сблъсъци и до арести , от партията заявиха, че провокаторите са били насърчени в действията си от олигархични кръгове, които „имат своя генезис и подкрепа, далеч от пределите на нашата страна в..

публикувано на 11.07.20 в 08:50

Бургас – домакин на ХIII Фестивал на пясъчните скулптури

През тази година пясъчният град е приютил 14 композиции на 12 автори, шестима от тях са бургазлии. За извайването на внушителните фигури са използвани 5600 тона пясък. Атрактивното събитие се провежда под мотото "Щури, смешни, страшни. Приказни герои“ ...

публикувано на 11.07.20 в 06:15

Напрежението в центъра на София ескалира

До сблъсъци между привърженици и противници на правителството и на президента Румен Радев се стигна около 20:30 ч. по време на двата паралелни протеста пред президентството и пред Министерския съвет. Бързата реакция на силите за сигурност предотврати..

публикувано на 10.07.20 в 22:30