Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Социални организации помагат на “невидимите” деца

Виждали сме ги опърпани да протягат ръка за милостиня, с ловки пръсти да издърпват портмоне в претъпкания трамвай, да се скитат с боклуци под ръка, та дано изкарат няколко монети от вторичните суровини. И ние, първични в реакциите си, избухваме, без да си зададем най-важния въпрос – защо тези мили, български деца не са добре облечени, защо не крачат с майките си, хванати за ръце, защо се скитат в тъмните вечерни часове, защо... не са като нашите деца. Но ако се размислим, тогава отговорът, колкото и да не ни харесва, ще изплува – защото са прокудени от нас, защото маркираме присъствие в една общност, която родители, учители, политици, редови граждани делим.

Фондация “Здраве и социално развитие” си е поставила за цел да попречи на децата от два столични малцинствени квартала да се озоват на улицата, полагайки усилия срещу ранното им отпадане от училище, неглижирането на тяхното здраве и социалната им изолация. В три дневни центъра социални работници, психолози, педагози и хора от общността работят с деца и младежи до 18 г., необхванати от образователната система и идентифицирани в риск от маргинализация.

Освен да се грижат за здравето – хора от фондацията записват бебетата на детска кухня, намират личен лекар за децата, акцентът се поставя върху образованието и връщането на децата в училище. Затова и по-малките посещават детските градини към фондацията, а по-големите наваксват с уроците с помощта на специалисти. Работата с родителите пък допълнително стимулира осигуряването на подкрепяща семейна среда.

В месеците на социална изолация заради коронавирусната епидемия активистите на организацията не се отказаха от грижите си за общността, раздавайки им пакети с храна, за да предотвратят глада.

“В кварталите“Факултета” и “Филиповци” няма деца, които да спят на улицата – категорична е Зорница Стоичкова, методист във фондацията. – Разбира се, някои родители са оставили децата си при баба и дядо, тъй като работят в чужбина. Но е имало и случаи, когато никой не е поемал грижа за децата и те буквално са оставали в една празна стая. В такива случаи се предприемат различни мерки от Държавната агенция за закрила на детето. Ако обаче родителите работят през деня и няма кой да се погрижи за децата им, те идват в нашия център и прекарват време там. За съжаление, понякога се случва децата да бъдат изведени от семейството – но не заради насилие, а защото са изоставени. Такъв е случаят от м.г. на две дечица, чиято майка изчезна и три дни нямаше кой да се погрижи за тях, затова и бяха настанени в кризисен център.”

Дали защото са се озовали на улицата или са били подложени на психическо или физическо насилие, децата се нуждаят от специализирана помощ, за да се справят с проблемите си и да не поемат по лош път. С подобна мисия се е заела още една социална институция - Дневният център за работа с деца на улицата в Костинброд. В него се работи с т.нар. проблемни деца, които заради неразбирателство в семейството, агресия и липса на родителска грижа се захващат с престъпна дейност или веднъж травмирани, не успяват да се развиват пълноценно в обществото.

“Имаме деца, които са си служили с недотам добри навици, и са ги отказали – разказва Светослава Иванова, директор на центъра. – Например седемгодишни деца – съвсем нормални и усмихнати, но с желанието да присвояват чужди вещи.

Имаме и много по-сериозни случаи, отново с положителни резултати. В началото тези деца пристигат умърлушени, нестабилни, неспокойни, а не след дълго сияят, вярват във възможностите си и вървят напред със своите цели. След време те идват при нас и се хвалят – аз станах студент, аз живея в чужбина, но ще се върна за лятото, искате ли да се видим, за да ви разкажа какво се е случило с мен. Постигането на такъв резултат за нас е най-голямата награда и истината е, че тези деца продължават да ни дават любов и топлина.”

Снимки: архив БГНЕС, БТА и БНР

Още от категорията

Протестът в защита на правителството

ГЕРБ: Размириците в София са режисирани от платени провокатори

На сутрешен брифинг след многочасовия протест, довел до сблъсъци и до арести , от партията заявиха, че провокаторите са били насърчени в действията си от олигархични кръгове, които „имат своя генезис и подкрепа, далеч от пределите на нашата страна в..

публикувано на 11.07.20 в 08:50

Бургас – домакин на ХIII Фестивал на пясъчните скулптури

През тази година пясъчният град е приютил 14 композиции на 12 автори, шестима от тях са бургазлии. За извайването на внушителните фигури са използвани 5600 тона пясък. Атрактивното събитие се провежда под мотото "Щури, смешни, страшни. Приказни герои“ ...

публикувано на 11.07.20 в 06:15

Напрежението в центъра на София ескалира

До сблъсъци между привърженици и противници на правителството и на президента Румен Радев се стигна около 20:30 ч. по време на двата паралелни протеста пред президентството и пред Министерския съвет. Бързата реакция на силите за сигурност предотврати..

публикувано на 10.07.20 в 22:30