Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За онлайн децата и четенето

Снимка: Pixabay

Денят на детето е добър повод да забравим за малко ежедневните грижи и да обърнем внимание на децата си. Добре би било ако го направим с искрено любопитство - само така можем да научим наистина много докато сме около тях. Неусетно ще разберем какво обсъждат със своите приятели, каква музика харесват, какво обичат да четат, какво ги тревожи или усмихва. С две думи – ще ги опознаем пълноценно. И няма да се страхуваме, че децата предпочитат дигиталните устройства, вместо живия контакт.

Първи юни, освен че е празник за децата, поставя началото на безгрижните ваканционни месеци за най-малките ученици - тези от I  до III клас. И макар игрите да изпълват изцяло мислите им, след края на учебната година всеки от тях е отнесъл вкъщи и дълъг списък с книжни заглавия, които трябва да прочете през лятото. А задължителната литература често се превръща в препъникамък за отношенията родители-деца.

Попитахме автора на видео послания за ползата от четенето - Алекс Кръстев, по какъв начин той мотивира децата да потърсят контакт с книгите?

„За да има интерес от страна на детето към четенето, просто трябва да му бъде даден избор да чете на първо време това, което иска и му харесва. Дори да е нещо, което родителят не разбира, или смята, че няма особена литературна стойност. Свободният избор на детето какво да чете е най-важен. Но тук идва ролята на родителя да прецени дали съобразно възрастта му, може да чете точно това, което е избрало.

„Любовта към книгите се изгражда с времето, не е някакво вълшебство. И интернет вместо враг, може да е един от помощниците за това“ - казва Алекс Кръстев.

„Въпреки че интернет е място, пълно с отвличащи вниманието от четенето видеоклипове и игри, винаги можем да намерим много интересни неща за детето ни там - аудио приказки или различни инициативи за четене на книги онлайн. Аз като родител никога не тръгвам с идеята, че детето ми задължително трябва да чете и то точно определена книга. Предпочитам да е обградено от много книги, за да може само да направи избор. Когато пък се касае за дете, което все още не може да чете, основният начин по който може да му се покаже, че четенето е нещо хубаво и забавно е когато му се чете - от родител или от актьор, записал дадената приказка.“

Видеоблоговете стават все по-популярни сред децата и тийнейджърите. Алекс е един от застъпниците на книгите и чрез видеопосланията си той се опитва да мотивира повече млади хора да четат. Но казва, че за да развие своята потребност към книгата, детето не бива да приема четенето като задължение.

„Признавам си, че списъците с книги за четене през лятото ги заобикалях отдалеч и си четях онова, което ми харесваше“ – спомня си Алекс за летните ваканции, в които се е налагало по задължение да чете произведенията за следващата си учебна година. Но споделя, че „с времето, когато съм давал шанс на някои от тях, съм осъзнавал, че това са били страхотни книги, на които е трябвало да обърна внимание“.

Влогът „Четат ли двама“, който прави заедно със съпругата си Рая, позволява на двамата да споделят своето мнение за книгите, които четат бързо и лесно, а интересът към канала им продължава да расте. „За нас е удоволствие, когато човек даде шанс на книга, след като я види в наше видео, и тя му открие пътя към цял нов свят“, споделя Алекс и не пропуска да поздрави децата за празника им:

„Бих пожелал на децата, и на сина си в частност, да четат, да не се страхуват от книгата и да дават шанс на онова четиво, което може да им се струва безинтересно в дадения момент“.

Снимки: Pixabay, Facebook /Четат ли двама

Още от категорията

Израел затваря международното летище „Бен Гурион“ за седмица

От 00.00 часа на 25 януари (понеделник) до 31януари (неделя)международното летище „Бен Гурион“ в Тел Авив затваря за пътници, съобщава МВнР.  Посолството ни в Израел информира, че пътуващите ще бъдат възпрепятствани да влизат или напускат страната,..

публикувано на 24.01.21 в 21:05

Отрицателен PCR тест за влизане във Франция от 24 януари

Франция въвежда изискване за наличието на отрицателен PCR-тест за всички граждани от европейското пространство, включително и от България, които влизат на нейна територия.  Съгласно информация на Министерството за Европа и външни работи на..

обновено на 24.01.21 в 19:30

Ден 200 на протестите срещу властта в центъра на София

Противниците на кабинета „Борисов” се събраха пред Министерския съвет, за да отбележат ден 200 от началото на протестите. Юбилейната демонстрация е организирана от инициативата „Системата ни убива” на майките на деца с увреждания. Полицаи..

обновено на 24.01.21 в 19:08