Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Морските ни плажове очакват туристи

Водата в по-големите курорти е чиста, категорични са експертите

Снимка: БГНЕС

В по-големите ни морски курорти плажовете вече са готови за летния сезон. Чакат се само туристите. Ограниченията около Covid-19 казаха своята дума и голяма част от плажната ивица по родното Черноморие е все още пуста. В някои от най-големите курорти, като „Слънчев бряг“, "Албена", Св.Св. Константин и Елена" отвориха врати първите хотели.

Това обаче категорично не е началото на туристическия сезон – коментира пред Радио Варна проф. Стоян Маринов, декан на Факултета по управление в Икономическия университет и преподавател по туризъм там. По думите му, за начало на сезона може да се смята моментът, в който пристигнат първите чуждестранни гости с автотранспорт или с чартърни полети от Западна Европа. Относно опасенията за замърсяване на морската вода, проф. Маринов уточнява, че те не засягат плажовете в курортните комплекси, които се поддържат в много добро състояние. 

Въпреки това, в Бургас експерти на Регионалната здравна инспекция вече проверяват чистотата на морската вода в залива. Започнали са със „Слънчев бряг“ и констатацията им е, че до момента няма лоши води, информира в. "Труд".  


Още преди месец Международното жури на Програмата „Син флаг“ удостои с престижната си награда „Син флаг“ за 2020 година 15 български плажа и едно яхтено пристанище.

Програмата „Син флаг” е доброволна сертификационна процедура за плажове и яхтени пристанища, управлявана от международната Фондация за екологично образование, в която членуват организации от над 70 държави. Самата награда „Син флаг” е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма. За да го заслужат, стопаните на плажове и марини трябва да изпълнят редица критерии за качеството на морската вода, екологичното образование, безопасността, услугите и удобствата на плажа. 


През настоящата година сред над 4 500-те плажа от цял свят със „син флаг“ са и българските Албена, Аркутино, Дюни-Юг, Дюни, Созопол- Харманите, Созопол-Централен, Поморие- Изток, Несебър-Юг, Слънчев бряг-Юг, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Север, Свети Влас-Нов, Слънчев ден, Златни пясъци, Бялата Лагуна. Единственото отличено яхтено пристанище е Марина „Диневи“.

По време на сезона и когато са отворени за обществеността плажовете и яхтените пристанища трябва да изпълняват, освен критериите на програмата „Син флаг“, и всички въведени противоепидемични мерки срещу Covid-19. Наличието на син флаг е гаранция, че плажовете и яхтените пристанища са безопасни и в съответствие с националните разпоредби, казва от българското движение "Син флаг".

В публикацията са използвани материали от Радио Варна

Още от категорията

България очаква най-много туристи от Румъния през това лято

Към момента към Варна за летния сезон има планирани 3000 полета от Германия, 1500 полета от Полша, 900 полета от Чехия, 900 от Великобритания. Все още обаче има несигурност около тяхното изпълнение. Това е казал за Радио Варна директорът на Летище Варна..

публикувано на 24.02.21 в 10:23

Откриха българско туристическо представителство в Полша

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова откри българско туристическо представителство във Варшава. С това двете страни ще имат възможността да активизират своето взаимно и ползотворно сътрудничество и след 30 години България отново ще се..

обновено на 22.02.21 в 14:24

Русанка Цанева – първият гид на „Създатели на българската държава“

Не без основание шуменци с гордост заявяват, че оттук започва България. Заради първите две наши столици – Плиска и Велики Преслав , и заради скалния релеф на Мадарския конник . Това е причината с разпореждане от март 1977-ма на Министерския..

публикувано на 21.02.21 в 07:50