Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират всекидневните брифинги за Covid-19, но щабът продължава работа

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

На стотния ден след издаването на заповедта за създаване на Националния оперативен щаб, премиерът Бойко Борисов реши да прекрати всекидневните пресконференции на щаба, с които той информираше обществеността за хода на заболяването и мерките за ограничаване на разпространението на вируса.  

Информацията няма да бъде спряна. Ще бъде публикувана онлайн - каза Бойко Борисов и подчерта, че непрекъснато „включване“ на щаба създава чувство за безпокойство у хората.

Националният оперативен щаб няма да бъде разформирован, а ще продължи работа до 31 декември, „за да имаме готовност, ако дойдат по-лоши събития“ – обясни премиерът. Дотогава щабът трябва гарантира запасите от предпазни облекла, защитни средства, тестове и лекарства за борба с болестта.

„Трябва да свикнем да живеем с този вирус, той не е утихнал. Но ние чисто психологически искаме да се върнем колкото се може бързо към нормалния начин на живот“, отбеляза българският премиер. Той благодари за усилията и работата на членовете на щаба, на всички лекари, сестри, лаборанти, здравни инспектори, полицаи, социални работници, на всички българи за дисциплината и спазването на мерките.

„Справихме се прекрасно в една много тежка зараза и пандемия - каза Борисов. - Надяваме се да няма втора, трета вълна, надяваме се всичко това да утихне! Но с приключването на ежедневния брифинг на щаба целя само едно: за това лошо нещо, което се случи на света – в Испания удължиха извънредното положение, видяхте какво се случва в САЩ, мисля че това го избегнахме поради няколко причини – дисциплината на народа, това, че показахме като нация, че може да се пазим и да се съхраняваме, защото безспорното в това заболяване е дистанцията, дисциплината и дезинфекцията“.

Премиерът допълни, че мерките у нас са дали възможност да бъдат подготвени болниците. „Не искам да си придавам нито важност, нито да си приписвам заслуги, но това, което направихме беше чудо и никой друг не успя да го направи – в света, не в Европа". 

Изявлението на Бойко Борисов можете да чуете ТУК


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Официално стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет официално възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор. Изборът е насрочен за 16 януари 2025 г., а до 24 октомври кандидатите трябва да представят концепциите си. Кандидатите трябва да имат..

публикувано на 12.09.24 в 15:03

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15