Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конкурс за рисунка на диви божури събира участници от цялата страна

4
Снимка: facebook.com/detskotvorcheskoatelie/

Теснолистният божур − Paeonia tenuifolia, е красиво многогодишно растение с огненочервени цветове. Цъфти активно през април и май, като достига височина до 40 см. Дивият божур вирее по сухи места, на каменист варовит терен. В България можете да го видите в Добруджа, по Черноморието, в района на Странджа планина. Най-близката до София местност с диви теснолистни божури се намира северозападно от столицата ни. Там - между селищата Волуяк и Божурище − е защитената местност „Теснолистен божур“, която обхваща територия от 13,52 хектара. 

„Поставянето на дивия божур под защита беше един от успехите на неправителствения сектор и общината, която видя огромното значение на това да опази символа на Божурище“, каза пред Радио България Спас Узунов, експерт „Природозащита“ към фондация Биоразнообразие.

Пейзажите с цъфнали диви божури привличат интереса не само на природолюбителите, но и на туристите. И за да могат красивите цветове да радват очите в бъдеще, природозащитни организации са насочили усилията си към подрастващите. С различни инициативи те запознават децата с красивите диви цветя и нуждата от тяхното опазване.За втора поредна година се провежда национален конкурс за детска рисунка „Дивите божури 2020“. Организаторите от творческото ателие към читалище „Христо Ботев 1934“ в Божурище получиха над 530 илюстрации от повече от 50 населени места на България. Младите творци изпращаха картините си онлайн, а независимо жури ще определи победители в три категории. Резултатите ще бъдат обявени на 5 юни − Световният ден на околната среда.И тъй като тази година той ще премине под знака на биоразнообразието с призив за борба с ускоряващата се загуба на видове, теснолистните божури ще бъдат обект на онлайн дебат: „Ще успеем ли да защитим дивите божури край Божурище?! “.

Експертна оценка на популацията на дивите божури и начините за опазване на находищата ще дадатексперти от Асоциацията на парковете в България, Природен парк „Витоша“, както и активисти от Божурище − града, носещ името на красивото алено цвете.

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: facebook.com/detskotvorcheskoatelie, bbf.biodiversity.bg

Галерия

Още от категорията

Облачност и превалявания от дъжд и сняг

През нощта , над западната половина от страната облачността ще е значителна, предимно средна и висока, а над източната ще преобладава ясно време. Минималните температури ще са между 0° и 5°, в Източна България и Предбалкана, където ще духа до умерен..

публикувано на 02.12.21 в 18:35

Президентът Румен Радев почете паметта на Валери Жискар д`Естен

"Постоянната борба на Валери Жискар д`Естен за Европа оформи визията на поколения за европейското единство. Конвентът за бъдещето на Европа, чийто президент беше той, идеята за Европейски паричен съюз, както и за нова институционална структура на ЕС,..

публикувано на 02.12.21 в 15:53

Каним коледния дух в ежедневието си

80-сантиметрова коледна звезда засия на върха на празничната елха в центъра на София . Живото иглолистно дърво е високо 13 метра и има нова премяна – в бяла светлина я красят над 10 000 лампички, снежинки и топки. Два големи светещи елена са „намерили..

публикувано на 02.12.21 в 12:21
Подкасти от БНР