Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължава се извънредната епидемична обстановка в България

Снимка: БГНЕС

Извънредната епидемична обстановка ще се удължи с 15 дни до края на юни, съобщи на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов. Но мерките няма да се променят и затягат. В сила остава задължението пътуващите в градския транспорт да се носят предпазни маски. В затворените пространства носенето на маски е препоръчително.

Повишението на случаите с коронавирус в страната се дължи на клъстерите, обясни Борисов. По най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете и производствата, без да създаваме паника и страх и мисля, че така трябва да продължим, допълни премиерът.

Не се случва нищо ново, дори продължаваме да облекчаваме мерките и от 15 юни се отварят театрите и кината. Те ще работят на 50% от капацитета на местата им, каза още Борисов.

Дисциплина, дистанция и дезинфекция са най-важното, което трябва да спазваме в този момент. „Нищо различно няма − пандемията расте, заболяванията се увеличават, радостният факт е, че и излекуваните се увеличават. И в същото време имаме почти нормален начин на живот, на икономиката, на бизнеса, на културата. От нас зависи да съблюдаваме мерките, за да продължим да живеем така, както и преди кризата.”

Основният ни критерии е болниците да могат да приемат и обработват заразените, допълни Борисов, затова предлагаме проект на решение за удължаване с 15 дни на срока извънредната епидемична обстановка.

При тази ситуация удължаването на мерките е необходимо, защото по закон, ако отпадне извънредната епидемична обстановка, нямаме основание да налагаме и граничните мерки, коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Не може да се каже, че в страната не се правят проби, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Не е вярно и че колкото повече проби се правят, повече ще бъдат положителни. Това зависи от мястото, от което се взимат пробите. Когато се взимат от клъстер, това е един малък епидемиологичен взрив, хората са били в много тесен контакт, не са спазвали мерките и обикновено пробите са много положителни, обясни Кантарджиев. Той отново призова да се носи маска в магазините и обществения транспорт и посъветва хората, когато са в заведение, да гледат да са на открито.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30