Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българското законодателство трябва да възприеме правилата на еврозоната

Европейската комисия представи доклад Европейската централна банка (EЦБ) за напредъка на страните извън еврозоната към приемането на еврото. Заместник-председателят ѝ Валдис Домбровскис заяви, че има „насърчаващ напредък“ на някои държави. Той приветства Хърватия и България за подготовката им за присъединяване към валутния механизъм ERM II. 

Докладът на ЕЦБ, изготвян на всеки две години, заключава, че България, Полша, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция изпълняват изискването за публичните финанси и за дългосрочните лихвени проценти

Хърватия и Швеция изпълняват изискванията за ценова устойчивост. Но националното законодателство в нито една от посочените държави, с изключение на Хърватия, не е напълно съвместимо с правилата на еврозоната, се казва в доклада на ЕЦБ. 

Още по темата - ТУК


Още от категорията

Парламентът обсъди закупуването на ваксини, разрешени в страни извън ЕС

Депутатите не подкрепиха предложението на най-голямата опозиционна партия парламентът да задължи правителството да "предприеме всички необхо дими действия" за осигуряване на руската ваксина „Спутник - V“ за българските граждани...

обновено на 05.03.21 в 15:38

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия поиска по-очевидна европерспектива за Западните Балкани „На Западните Балкани им трябва по-очевидна европейска перспектива“. Това е заявил сръбският външен министър Никола Селакович на пресконференция в Берлин с германския си..

публикувано на 05.03.21 в 11:34

Стартира предизборната кампания в България

От днес официално България е в предизборна надпревара. Тя продължава 29 дни и приключва в 24.00 ч. на 2 април 2021 г., указва решение на Централната избирателна комисия. 24 часа преди провеждането на парламентарните избори на 4 април предизборната..

публикувано на 05.03.21 в 05:05