Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското законодателство трябва да възприеме правилата на еврозоната

Европейската комисия представи доклад Европейската централна банка (EЦБ) за напредъка на страните извън еврозоната към приемането на еврото. Заместник-председателят ѝ Валдис Домбровскис заяви, че има „насърчаващ напредък“ на някои държави. Той приветства Хърватия и България за подготовката им за присъединяване към валутния механизъм ERM II. 

Докладът на ЕЦБ, изготвян на всеки две години, заключава, че България, Полша, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция изпълняват изискването за публичните финанси и за дългосрочните лихвени проценти

Хърватия и Швеция изпълняват изискванията за ценова устойчивост. Но националното законодателство в нито една от посочените държави, с изключение на Хърватия, не е напълно съвместимо с правилата на еврозоната, се казва в доклада на ЕЦБ. 

Още по темата - ТУК




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34