Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България - с печат за безопасност и хигиена в туризма

Снимка: wttc.org

България ще ползва печат за безопасност и хигиена от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC - The World Travel & Tourism Council), информира Министерството на туризма. Печатът „Safe Travels“ дава възможност по-лесно да се разграничат дестинациите, транспортните средства, местата за настаняване и заведенията за хранене, прилагащи високи стандарти за безопасност и хигиена.

Световният съвет за пътувания и туризъм стартира инициативата във връзка с мерките за борба с Covid-19 и включи печатите в своите протоколи за безопасно пътуване, които предоставят информация и насоки за доставчиците на туристически услуги и за туристите по отношение спазването на хигиената, дезинфекцията и физическата дистанция. Целта е да се въведат планове за оптимизиране на усилията за възстановяване на туристическия сектор от кризата.


Към момента протоколите на Световния съвет за пътувания и туризъм обхващат различни сфери на дейност – хотели, ресторанти, авиация, летища, туроператори, пазаруване на открито, конгресни центрове, като за изготвянето им се вземат предвид препоръките на Световната здравна организация. Документите ще бъдат актуализирани, в случай на промяна в епидемиологичната обстановка.

Указанията, които Министерството на туризма изготви за местата за настаняване и заведенията за хранене, отговарят на издадените протоколи от WTTC, което прави страната ни част от тази инициатива. Тя е подкрепена също от Световната организация по туризъм, Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и други, се казва в съобщението на българското министерство.


„Печатът е жизненоважен за възстановяването на доверието на потребителите в световен мащаб, за да могат пътниците да бъдат сигурни, че са налице засилени стандарти за хигиена, и да пътуват безопасно“, коментира Глория Гевара, президент и изпълнителен директор на WTTC. Тя очаква през следващите дни и седмици да се присъединят още дестинации, което показва успеха и значението на печата за безопасни пътувания на WTTC.

На сайта на световната организация е поместено е изказване на българския министър на туризма Николина Ангелкова, в което тя заявява: „Туризмът е кауза, която носи по-добро бъдеще за всички, и заедно можем да решаваме кризи и предизвикателства. Приветстваме инициативата за безопасни пътувания от WTTC, която ще осигури бързо възстановяване на туристическия сектор след световната пандемия с Covid-19 и ще възстанови доверието на пътуващите“.

Снимки: Pixabay, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38