Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България - европейски образователен център за специалисти по бедствията

БЧК
Снимка: БГНЕС

България се приближава стъпка напред към идеята да се превърне в европейски център за обучението на специалисти в областта на бедствията, авариите и катастрофите. Парламентът подкрепи изграждането на такъв център, както и училище за парамедици, с промени на първо четене в Закона за Българския червен кръст. С тях се дава възможност върху имоти публична или частна държавна собственост да се учредява безвъзмездно право на строеж в полза на БЧК.

Идеята за подобно образователно средище в страната е от преди няколко години. Лансира я президентът на Световната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Франческо Рока, който тогава гостува на БЧК по случай 140-та годишнина на организацията.

Амбициозната задача е в България да се създаде модерен европейски център за подготовка на специалисти по бедствия, аварии и катастрофи, както и у нас да се изгради модерно училище за обучение на парамедици за нуждите не само на България, но и на цяла Европа.

Според проекта, центърът ще е с капацитет за 1200 души, като заедно с него ще бъде изграден и регионален склад за бедствена готовност. Предвижда се намерението да се реализира в партньорство между правителството на България и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

Това е важна стъпка в утвърждаването на авторитета на Българския червен кръст, а и не само, изобщо на цялата ни държава, изтъкна от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е и сред вносителите на законопроекта: 

„Представете си какво чувство на гордост е, да знаем и ако светът знае, че в България ще се обучават кадри от целия свят, от цяла Европа и, че те ще получават диплома, която ще бъде предоставена от българската държава".

За да стане факт проектът, има два важни фактора, според Ненков. „Първият е финансирането, а по думите на председателя на БЧК акад. Христо Григоров, това финансиране вече е осигурено. За целта е необходимо и да се предостави на БЧК земя, която да бъде използвана за създаването на този център“, посочи депутатът.

Народните представители от опозиционната БСП също подкрепиха закона, а депутатът Георги Михайлов предупреди, че между двете четения социалистите ще следят казуса по предоставянето на терен за новия логистичен център:

"Ние ще настояваме да бъдат внимателно прецизирани юридическите текстове по отношение на възможността за ползването на собственостите, т.е. земите, върху които се определя действието на този проектозакон на Червения кръст“.

Още от категорията

Българин откри нова екзопланета

Българин откри нова близка екзопланета. Скалистата Gliese 486b е само на 26 светлинни години от Земята и е подходяща за анализ . Откритието е публикувано в престижното сп. Science, а водещ автор е д-р Трифон Трифонов - астроном от Института по..

публикувано на 05.03.21 в 12:17
Симона Борисова с посланичката на Куба в България г-жа Каридад Ямира Куето Милиан

Симона Борисова от Етрополе – една от 24-те „посланички за един ден“

„Ако бяхте посланик за един ден, кои три сектора в България бихте подпомогнали след пандемията от Covid-19?“  – това беше въпросът, върху който трябваше да разсъждават момичетата, които искат да вземат участие в инициативата „Посланик за един..

публикувано на 05.03.21 в 11:35

Новозаразените с коронавирус са 18% от 12 167 теста

2198 са новозаразените с коронавирус в страната. Положителни са 18% от направените 12 167 теста, сочи Единният информационен портал.  Най-много са новите случаи в София-град – 607. Следват Пловдив със 183 и Варна със 142. Общият брой на заразените от..

публикувано на 05.03.21 в 08:41