Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Награда „Ирис“ за „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев

Теодор Ушев
Снимка: БГНЕС

"Физика на тъгата" спечели наградата "Ирис" за най-добър късометражен филм, съобщава режисьорът Теодор Ушев във "Фейсбук" профила си

"В тези трудни времена нашият филм успя да се "възроди", след като бе в интензивното отделение (оказа се, вирусът заразява и филми), с отменянето на всички фестивали, за които беше селекциониран. Но победители са всички мои колеги, чиито филми бяха номинирани - за куража и стоицизма", пише режисьорът, чиято кариера в Канада започва благодарение на три картички за Радио България и на едно лого. 

Филмът, който Теодор Ушев създаде през 2019 г., е по едноименния роман на Георги Господинов. Това е вторият им съвместен проект - след "Сляпата Вайша, който беше сред петте филма, номинирани за "Оскар" през 2017 г. 

"Ирис" е награда за кино на канадската френскоезична провинция Квебек. Присъжда се ежегодно в няколко категории - "Най-добър филм", "Най-добро изпълнение", "Най-добър актьор", "Най-добра актриса", "Най-добър режисьор", "Най-добър сценарий" и други. 

Честито на Теодор Ушев!

Още от категорията

Проектът „Ето къде си“ ще представи България в света на съвременното изкуство във Венеция

Художникът Михаил Михайлов и неговият проект „Ето къде си“ ще представят България на най-престижния форум за съвременно изкуство на стария континент - Венецианското биенале. Това ще бъде десетото участие на страната в него (след 1910 , 1942 ,..

публикувано на 26.01.22 в 11:41

Интерактивна карта представя вкусни гозби на автентичен български диалект

Как българските диалекти се разкриват посредством гозбите на нашите прабаби или обратното можем да научим, ако „разлистим” „Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия” на Института по български език към БАН. Освен за..

публикувано на 21.01.22 в 11:09

Джон Малкович ще поставя в Народния театър

Американският киноактьор, продуцент и режисьор от хърватски произход Джон Малкович ще поставя в Народния театър. За това съобщи ръководителят на най-голямата театрална трупа в България Мариус Донкин по време на днешната парламентарна комисия по..

публикувано на 19.01.22 в 19:39
Подкасти от БНР