Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награда „Ирис“ за „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев

Теодор Ушев
Снимка: БГНЕС

"Физика на тъгата" спечели наградата "Ирис" за най-добър късометражен филм, съобщава режисьорът Теодор Ушев във "Фейсбук" профила си

"В тези трудни времена нашият филм успя да се "възроди", след като бе в интензивното отделение (оказа се, вирусът заразява и филми), с отменянето на всички фестивали, за които беше селекциониран. Но победители са всички мои колеги, чиито филми бяха номинирани - за куража и стоицизма", пише режисьорът, чиято кариера в Канада започва благодарение на три картички за Радио България и на едно лого. 

Филмът, който Теодор Ушев създаде през 2019 г., е по едноименния роман на Георги Господинов. Това е вторият им съвместен проект - след "Сляпата Вайша, който беше сред петте филма, номинирани за "Оскар" през 2017 г. 

"Ирис" е награда за кино на канадската френскоезична провинция Квебек. Присъжда се ежегодно в няколко категории - "Най-добър филм", "Най-добро изпълнение", "Най-добър актьор", "Най-добра актриса", "Най-добър режисьор", "Най-добър сценарий" и други. 

Честито на Теодор Ушев!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30