Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На фокус: здравето и благосъстоянието на българските деца

Снимка: БТА

Българските юноши заемат първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и са на второ място по ранен старт на сексуалния живот. Тревожните данни оповести неотдавна Световната здравна организация (СЗО) в доклада си „На фокус: здравето и благополучието на юношите”. Изследването обхваща 45 държави и се провежда веднъж на 4 години сред деца от 11 до 15-годишна възраст.

Тенденцията продължава да се задълбочава, а нивата на употреба на алкохол са се покачили двойно от предишното изследване – отбелязва доц. д-р Михаил Околийски, представител на СЗО в България. – Един от най-стряскащите данни е, че в България момичетата пушат повече от момчетата, което не се наблюдава в нито една друга държава. А това застрашава детеродната функция и отправя тревожен сигнал към демографската картина у нас.”

Кои други факти предизвикват безпокойство у специалистите? Алкохол пият редовно 28,9% от учениците, което е съществено увеличение спрямо 2014 г., когато този процент е бил 16,4%. По употреба на канабис България е на първо място с 19% при момчетата и 16% при момичетата. Сексуален опит имат 37% от 15-годишните момчета и 25% от момичета на същата възраст.

„В България младите хора започват да опитватили употребяват психоактивни вещества, алкохол и цигари на все по-ранна възраст. Пушат 9% от 11-годишните деца, 26% от младежите и 38% от девойките – коментира д-р Радосвета Стаменкова от Асоциацията по семейно планиране. – Притеснителен резултат от проучването в доклада е и, че българските ученици са на последно място по подкрепата, която чувстват от родителите си. В зависимост от пола и възрастта, нивото на усещането за подкрепа варира между 32% и 46%.“

Решение на проблемите специалистите виждат в активната превенция и в осигуряването на разбираема здравна информация. Необходимо е младите хора да са информирани и да могат да разговарят по темите, които ги вълнуват. Проблема с все още незадоволителната здравна култура в България доц. Околийски обяснява така:

„Родителите не са имали здравно образование в училище и голяма част от тях не са наясно с рисковете за децата от ранната употреба на алкохол или цигари. И много често не се опитват да ги предпазят, а дори и да го правят – не знаят как. Нужно е възможно най-рано да започва здравното възпитание и да се разясняват рисковете, които поемат децата, за да може те съзнателно да ги избягват.”

По този въпрос е категорична и социологът Силвия Иванова:

„Голяма част от учениците осъзнават рисковете, свързани с употребата на психоактивни вещества и появата на зависимости. Когато се говори открито за наркотици, алкохол, тютюнопушене, сексуално здраве, децата по-добре развиват негативните възприятия към тези рискови фактори.”

Картината на рисковото поведение показва комплекс от нездравословни навици сред българските юноши, твърди Лидия Василева, ръководител на изследването в България. Сериозен проблем, според нея, е и психичното здраве. Най-честите оплаквания на българските юноши са изнервеност, раздразнителност и главоболие. Ежедневната консумация на сладки неща и безалкохолни напитки също поставя младите българи на водещите места в негативните класации. Едва около 20% от децата са достатъчно физически активни всеки ден – се отбелязва още в доклада на СЗО.


В публикацията са използвани материали от БНР-Радио Видин

Снимка: БТА

Още от категорията

Гърция засили здравния контрол на границите си с България

От ранния следобед на 25-и февруари медицински екипи на граничния пункт „Кулата-Промахон“ правят проверка с антигенни тестове срещу Covid-19 на всички влизащи в Гърция, включително и на шофьорите на товарни автомобили. Превозвачите изчакват резултата от..

публикувано на 25.02.21 в 16:30
Снимка: Facebook/ Bulgarian Antarctic Institute

Българските антарктици вече са в базата „Св. Климент Охридски“

29-та Национална антарктическа експедиция, достигна остров Ливингстън, където е разположена българската полярна станция „Св. Климент Охридски“, съобщи Българският антарктически институт.  След 20 дневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас..

публикувано на 25.02.21 в 16:06

Изчерпване на ваксините спира ваксинацията по желание

Две тенденции открои здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти – за увеличаване на броя на новозаболелите от коронавирус и за нарастване на броя на ваксинираните. На този фон зелените коридори за желаещите да се..

публикувано на 25.02.21 в 12:14