Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В две училища в Южна Англия българчета учат родно четмо и писмо

7
Снимка: личен архив

Преди 10 години Мая Николова се озовава във Великобритания. Там се запознава с няколко млади семейства от България, търсещи възможност децата им да практикуват родния си език. В провинциалното градче Борнмут, където се установява Мая, такова място обаче няма. Затова амбициозната българка решава да отвори българско училище. Докато подготвя документите, за да го регистрира според английското и българското законодателство, с нея се свързва Маргарита Димитрова от съседния Портсмут и предлага да се организира училище и там, защото се оказва, че има доста желаещи. И така, през 2017 година в графствата отваря врати не едно, а цели две български неделни училища на името на българския просветен деятел от Възраждането Васил Априлов.


„През първата година – спомня си Мая Николова – започнахме с 22 деца, като през годините броят им се увеличи. За новата учебна година имаме записани общо 44 деца.”

Българската общност в Борнмут и Портсмут наброява около 1000 души, а малчуганите, които изучават майчиния си език, са на възраст от 5 до 12 години. С най-малките се работи по всички предмети, тъй като те имат нужда да научават нови думи от всички области на живота. От 1 клас започва изучаването на български език и литература по задължителната програма на Министерството на образованието, а по-големите ученици учат Човек и общество, История и География на България.

„Под формата на клубове по интереси сме въвели „Труд и творчество” и „Околен свят”, в които включваме работа с природни материали, презентиране на български празници и традиции, които се спазват в България и са много различни от тези в Англия − разказва Мая Николова. – Всички деца, завършили успешно учебната година, получават удостоверение. Много малка част от семействата ще се върнат в България, но този документ е валиден в българските училища.”

Филолог и счетоводител по образование, Мая Николова влага цялата си душа в това, което прави и не се ограничава с постигнатото. Сред интересните ѝ идеи са писане на писма до връстник и виртуални разходки из родния ѝ град Велико Търново.

„Едната ми идея вече се осъществява – казва Мая Николова. – Получени са първите писма, изпратени до други български деца от Люксембург и Корнуол в Англия. В момента се опитваме да разпространим тази наша инициатива и сред училища в България, тъй като е добре за нашите деца да комуникират с връстници от българска среда. За тази инициатива работим с библиотеката към Народно читалище „Развитие” в град Пещера и се надяваме скоро да се включат училища както от България, така и от Англия.”

Родители от близките три града, където живеят около 200 български семейства, също са изразили желание децата им да изучават български език, затова Мая Николова се надява скоро да открие и там филиал на неделното училище.

„Най-важното, на което искаме да научим децата, е уважение и толерантност към всеки език, любов към нашия български език и гордост, че са част от един велик народ – споделя Мая Николова. – Аз мечтая един ден децата ни да се гордеят с историята ни и да градят история, която да остане в учебниците.”

Вижте поздрав от децата от българското неделно училище „Васил Априлов” в Портсмут по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимките са предоставени от Мая Николова

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

228 нови случая на ХИВ в България от началото на 2023 г.

С редица мероприяти България отбелязва Световния ден за борба със СПИН.  Той се провежда от 1988 г. по инициатива на Световната здравна организация с цел да се фокусира вниманието на обществеността върху разпространението на болестта, както и за борба със..

публикувано на 01.12.23 в 05:55

Декември започва със слънце, облаци, мъгли и топъл югозападен вятър

В петък,  в ниските части ще е облачно и мъгливо. Временно подобрение на видимостта ще има около обяд, когато ще се появи и слънце. Ще е топло за декември. В Източна България и Предбалкана ще духа топъл, умерен и временно силен югозападен вятър...

публикувано на 30.11.23 в 19:45

България днес – 30 Ноември 2023 г.

В последния ден от месец ноември за тази година ще тръгнем по следите на „бягащия човек“. Бягащ от войната, терора, политическите репресии и дори от себе си. Днес е и голям ден- Андреевден, и ще се спрем на българските народни вярвания и традиции,..

публикувано на 30.11.23 в 19:00