Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският арт-квартал Капана се пробужда за живот

Пандемията от Covid-19 и въведените в противоепидемични мерки оказваха своето негативно влияние върху много, планирани с месеци мероприятия-акценти в културната програма на градовете у нас. Много от събитията бяха отменени, други пренасрочени за втората половина на годината, с надежда, че тогава животът ще влезе в своя обичаен ритъм. Има и такива обаче, които избират да рискуват. 

Въпреки удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на месец юни, организаторът на „Капана фест“ в Пловдив е спокоен за провеждането на другото, любимо за жители и гости на творческия квартал на Пловдив, събитие – летния арт базар, където главни действащи лица са артистичните занаятчии на България. Според Никола Сивков, няма да има пречка той да се състои в уречения период – 18-21 юни, защото:


Базарът винаги се провежда в изрядни условия, дори и да няма противоепидемични мерки. Винаги се спазва необходимата хигиена. Всичко се дезинфекцира преди да дойдат наемателите. Обектите имат и прегради помежду си и никой не е с другите на едно място. Клиентите трябва да спазват дистанция и да пазаруват един по един, без да се допускат струпвания. На всеки щанд ще има осигурени дезинфектант и ръкавици, а всеки продавач ще бъде с маска.“ 

Акцент в рамките на четирите дни, ще бъдат творбите на над 80 български автори, чието въображение не познава граници. Ръчно изработени бижута,  настолни игри, сувенири, книги, както и много запомнящи се комбинации от вкусове на храни и напитки са само част от пъстрите изненади, които ни очакват в квартала. Фотографската изложба „Къс земя“ на Йохана Траянова пък ни провокира да погледнем на природата с други очи, да осъзнаем едновременно нейната сила, крехкост и преходност. За това ще  помогне и своеобразната смесица от визия и звук, която посреща публиката под дървен купол на Римския стадион в града под тепетата. 

Почитателите на виниловите плочи също имат своето място на базара – специалният музикален павилион. Там ги очаква запомняща се селекция с музика от 60-те до 90-те години, подбрана от талантливия пловдивски диджей Стефан Колев – Skill.

Що се отнася до Капана фест - превърналият се в емблема на Пловдив арт форум, ще се проведе в разгара на лятото - през август. 

„Доста пъти досега през септември сме работили в бури и дъждове – споделя Сивков. – Август е месец, в който климатът в града става вече по-поносим, тъй като юли е най-топлият. Освен това през август няма никакви събития, а през септември се случват много неща. Понеже това е десето юбилейно издание, ще направим една ретроспекция към първото и на една от сцените, програмата ще бъде същата като тази на първото издание, с което започнахме. Останалите сцени в момента ги работим.“


Снимки: Facebook /Kapana Fest Базар, podtepeto.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14